Škvarkové pagáče
Tento týden máme pro vás recepty, kterými babičky krmily pracanty vracející se z pole. Pagáč je odvozený od italského slova foccacia. To je tedy italský druh pečiva. Škvarky do něj ale Italové nedávají. My si bez nich pagáče představit neumíme.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml zakysané smetany
- 200 ml vlažného mléka
- 1 kostka kvasnic
- 2 žloutky
- 300 g mletých škvarků
- sůl, pepř
Postup:
1. Kvasnice rozdrobíme v hrnku vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
2. Smícháme s moukou, smetanou a žloutky o pokojové teplotě, solí a škvarky a uhněteme hladké těsto (dle potřeby přidáme mouku).
3. Zakryté necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
4. Těsto vyválíme a vykrajjeme z něj větší kolečka. Ta potřeme vejcem a posypeme kmínem či sezamem.
5. Před pečením můžeme ozdobně naříznout. Pečeme dozlaova v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.