Skončí pyrotechnici ve Vrběticích letos v létě? Munici stále likvidují policisté i lezci od hasičů

27. duben 2020 18:21

V náročném terénu pokračuje čištění bývalých muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde před více než pěti lety vybuchly dva sklady s municí.

Společně s pyrotechniky jsou na místě nasazeni také lezci z řad hasičů. Práce na ohledání v epicentru skladovacího objektu č. 12 pokračují podle policie i v době nouzového stavu. Cílem velitele zásahu je záchranné a likvidační práce v areálu co nejdříve ukončit, sdělila uvedla mluvčí policie Lenka Javorková.

Čtěte také

"Nyní pracují pyrotechnici v náročném svahovitém terénu, který si vyžaduje i nasazování lezeckých skupin Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Pyrotechnici při ohledání epicentra exploze stále nacházejí velké množství zbraní, poškozené munice a jejich elementů. Poté, co ukončíme činnosti v epicentru, bude proveden plošný sběr doposud neprohledaných lokalit v rozloze kolem 26 hektarů," uvedla Javorková.

Pyrotechnici nyní pracují ve dvousměnném provozu, aby maximálně využili denního světla. Kvůli pracím je denně uzavírána pozemní komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou v době od 7:00 - 18:00, v ranních hodinách je však umožněn průjezd autobusových spojů.

"Je velmi pravděpodobné, že se činnosti v areálu budou časově každodenně prodlužovat, a s tím se bude prodlužovat i doba uzavírání komunikace," doplnila mluvčí.  

Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v červnu 2017, následně zahájili pyrotechnici práce u druhého explodovaného skladu. Po zimní pauze pokračují na místě od začátku března. Zásah policie by v areálu mohl skončit do poloviny letošního roku.

"Vzhledem k tomu, že vše nasvědčuje možnosti ukončení zásahu složek integrovaného záchranného systému v průběhu letních měsíců, velitel zásahu intenzivně připravuje činnosti související s ukončením tohoto bezpečnostního opatření," dodala Javorková.

 Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

autor: Český rozhlas Zlín

Související