Školy, obchody i služby se od pondělí 12. dubna ve Zlínském kraji otevřou

8. duben 2021 12:48

Ve Zlínském kraji budou platit stejná opatření, jako ve zbytku republiky. Ve čtvrtek 9. dubna o tom rozhodlo vedení Zlínského kraje spolu s krajskými hygieniky.

Hejtman Radim Holiš z hnutí ANO rozhodnutí odůvodnil tím, že v případě uzavření obchodů by lidé více cestovali do jiných krajů. Nemocnice v kraji jsou podle něj stále zaplněné a epidemie koronaviru stále narůstá.

Podle Vladimíra Možíška z Krajské hygienické stanice není stav epidemie v regionu alarmující, i přesto ale čísla pozitivně testovaných mírně rostou. Uvedl také, že se ve spolupráci s policií zpřísní kontroly opatření, například u výdejních okének restaurací.

Radní pro zdravotnictví Olga Sehnalová z ČSSD řekla, že je důležité vrátit děti do škol, ale zároveň i nadále dbát na dodržování opatření.

"Nikdo nám nedokázal, že otevření škol a rozvolnění části služeb situaci zhorší natolik, že by byla horší, než kdybychom zůstali částečně uzavřeni a byly otevřené služby v okolních krajích. To neumíme porovnat. Selským rozumem se na to díváme tak, že s ohledem na situaci v nemocnicích, která je tam tři čtyři týdny stejná, jeden týden navíc, který nám nabízelo ministerstvo zdravotnictví, kdy by opatření zůstala, by nic neřešil," uvedl hejtman Radim Holiš. Zdůraznil, že na postupu se shodlo hejtmanství s hygieniky, nemocnicemi a předjednáno je i s ministerstvem.

Podle hejtmana je dál potřeba opatrnost a dodržování opatření. "Vir jsme neporazili, stále tady je, náš boj se jen mění v jiný způsob, ale bohužel jsme ještě nevyhráli. Ovlivní to hodně chování lidí," uvedl hejtman. 

Otevřena bude zoo i zlínské tržiště

Čtěte také

Kromě škol a některých obchodů se od pondělí 12. dubna otevře ve Zlínském kraji i zoologická zahrada. Otevřeny mohou být jen venkovní prostory a jen pro 20 % celkové kapacity návštěvníků. Jak budou návštěvy zlínské zoo organizovány nebo co musí zaměstnanci zahrady do pondělního otevření stihnout, nejen na to jsme se ptali ředitele zlínské zoo Romana Horského.

V centru Zlína se v pondělí opět otevře také tržiště Pod Kaštany, které lidé hojně využívají k nákupu zeleniny, ovoce či květin. Podmínkou je dodržování bezpečnostních pravidel a omezení sortimentu."Na tržišti budou vyhrazena prodejní místa s odstupy nejméně dva metry, k dispozici bude dezinfekce a nakupující se musí rozptýlit na ploše 15 metrů čtverečních připadající na každou osobu," uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Prodejci budou moci nabízet ovoce a zeleninu, květiny a jiné rostliny, osivo, semena, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu.

Váda schválila, že od pondělí se mohou znovu otevřít obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví či farmářské trhy. Obchody a služby budou moci fungovat do 22:00, nyní mohou mít otevřeno nejvýše do 21:00.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související