Sirup z plodů jeřábu černého

Keltové ho považovali za posvátný, věřili, že odráží zlá kouzla a kletby. Plody jeřábu černého dozrávají v polovině srpna, doporučuje se ovšem nechat je přejít mrazem, aby měly příjemnější chuť.

V domácích podmínkách si z něj můžete velmi snadno připravit například sirup.

Postup:

  1. Plody jeřábu propláchneme, necháme okapat a dáme do hrnce.
  2. Na každé kilo plodů přidáme půl kilogramu cukru, promícháme a odložíme na několik hodin.
  3. Pokud jsme plody jeřábu nechali přejít mrazem v domácím prostředí, tedy v mrazáku, necháme je zcela rozmrznout.
  4. Poté přidáme půl litru vody, povaříme asi 15 minut a necháme přes noc v chladu.
  5. Druhý den zcedíme přes síto, zbytek ještě rozdrtíme a vymačkáme přes gázu další šťávu.
  6. Sirup uvedeme do varu a hned, vroucí, naléváme do lahví.
  7. Uchováváme na tmavém a pokud možno chladnějším místě.
  8. Využíváme na šťávy nebo do čaje. 

Související

  • Sirup z kontryhele

    Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.

  • Sedmikráskový sirup

    Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.

  • Meduňkový sirup

    Kvete v červenci a srpnu. Astrolog a lékař Paracelsus z první poloviny 16. století jí nazýval elixírem života. Má blahodárný účinek na psychiku a nervovou soustavu.