Meduňkový sirup
Kvete v červenci a srpnu. Astrolog a lékař Paracelsus z první poloviny 16. století jí nazýval elixírem života. Má blahodárný účinek na psychiku a nervovou soustavu.
Je účinná proti stresu. Možná už jste poznali, že v apetýtových receptech jsme se dnes zaměřili na meduňku. Konkrétně pro vás máme recept na Meduňkový sirup.
Budete potřebovat:
- 200 g meduňky (nať s listy)
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 kg cukru
- 2 citrony
- 2 l vody
Postup:
- Nať s listy meduňky nasekáme na drobné kousky.
- Vložíme do mísy a přidáme 2 citrony nakrajené na kolečka (i s kůrou, ale pecky dáme pryč).
- Zalijeme převařenou a vychladlou vodou.
- Necháme 48 hodin luhovat.
- Poté přecedíme.
- Přidáme cukr, kyselinu citronovou a mírně zahřejeme, aby se cukr rozpustil.
- Necháme vychladnout a nalijeme do připravených lahví.
- Podáváme jako šťávu s vodou nebo s minerálkou a ledem. Případně je možné přidat jako sirup do čaje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.