Severovýchodní obchvat Otrokovic by mohl odklonit až třicet procent dopravy

30. květen 2014

Necelé tři týdny je v provozu severovýchodní obchvat Otrokovic. O jeho budování se hovořilo několik desítek let. Před dvanácti lety začali stavbu důrazně prosazovat radní Otrokovic a tři roky trvala její realizace. Město, které protíná průtah Přerov - Uherské Hradiště a frekventovaná silnice do Zlína, se dočkalo částečného splnění jednoho z velkých přání.

Podle předběžných odhadů by totiž zprovoznění první části obchvatu mohlo odklonit přibližně třicet procent dopravy. První průzkum, který má prognózu potvrdit nebo vyvrátit, proběhne za několik týdnů. "Ten obchvat je v kategorii rychlostních komunikací a po dobudování celého úseku z Hulína přes Otrokovice směrem na Uherské Hradiště bude k těmto komunikacím plně zařazen," uvádí ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic ve Zlíně Rostislav Vacula.

Počítá se s tím, že komunikace bude zpoplatněna, až se bude vybírat mýtné v České republice, ale ne hned od ledna 2007. "Definitivní ukončení této stavby a souvisejících objektů bude na konci roku 2007. Podle předpokladů by se v průběhu dalšího roku mělo navázat na stavbu jižní části obchvatu. Bude to také záležet na přístupu majitelů pozemků, které hodláme vykupovat," říká Rostislav Vacula.

Ohlasy na obchvat jsou zatím pozitivní i negativní. "Negativní jsou hlavně z té oblasti obyvatel Otrokovic, kteří byli dříve v určité vzdálenosti od centra. Takže pokud chtějí, tak se mohou se svojí stížností obrátit na Krajskou hygienickou stanici, která provede patřičná měření," dodává ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic ve Zlíně Rostislav Vacula. Celkové stavební i nestavební náklady se vyšplhaly na 1,4 miliardy korun.

Spustit audio