Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 7. Sufjan Stevens

9. leden 2012

Sedmou částí pokračuje seriál Vojtěcha Landy Písně, které změnily svět.

Temným baladám se věnoval už například Nick Cave. V roce 1988 vydává singl s názvem Mercy seat, tedy Křeslo milosrdenství, pojednávající o posledních okamžicích vraha, který jde na elektrické křeslo. Roku 1996 pak dokonce vydal album s názvem Balady o vraždách, které je plné takovýchto písní. Cavea vždycky lákala podobná témata, ostatně má na to i hlas. Zatímco písničkář Sufjan Stevens, kterého vám chci představit, má hlas bez nadsázky přímo andělský. Sufjan není vlastně úplně čistokrevný písničkář, jeho hudba je místy doslova orchestrální, jak jste si mohli všimnout u písně Chicago, která zněla v úvodu. Sujfan je hudebník, který se nikdy nebál jít vlastní cestou, kdysi dávno kupříkladu jen tak plácl, že natočí album o každém z padesáti amerických států. Jeho plán zatím skončil u dvou a je pravda, že nikdo vlastně nevěří, že by se mu to podařilo. Sufjan také od plánu brzy upustil a nahrál několik dalších alb s jinou tematikou. Nejeden evropský posluchač hořce lituje, že autor ve svém projektu nepokračuje, jelikož by se člověk, kromě skvělé hudby, i ledacos nového dozvěděl. My Evropané se rádi Američanům vysmíváme, že o Evropě nic nevědí. Ale přiznejme si, že my bychom asi nedopadli lépe. Pokud mi chcete oponovat, pusťte si Sufjanův Michigan nebo Illinois a uvidíte, jak na tom jste. My se tentokrát budeme věnovat právě albu Illinois, takže si vás můžu hned vyzkoušet. Víte, kdo to byl Casmir Pulaski a proč mají Spojené státy na jeho počest 11. října státní svátek? A co další jméno – John Gacy Wayne Jr? Kdepak, nejedná se o toho legendárního westernového pistolníka, tohle je jiný Wayne, ačkoliv i tento muž má, bohužel, na své pažbě nejeden zářez. John Gacy Wayne Jr. byl illinoiský masový vrah, řádící v letech 1972-78. Přezdívalo se mu klaun-zabiják, jelikož často dělal na dětských akcích klauna.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O Sufjan Stevens uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 14. ledna. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.