Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 4. U 2

6. prosinec 2011

Seriál Vojtěcha Landy "Písně, které změnily svět" pokračuje čtvrtou částí, věnovanou kapele U 2.

Beatles, Dylan, Pink Floyd... Nevynechali jsme někoho? Co takoví U2? Ani tato proslavená irská kapela nemá ve své diskografii nouzi o písně zásadního významu. V roce 1983 vychází album The War a s ním píseň Sunday bloody Sunday. Mnozí posluchači, neznajíce angličtinu, si s Bonem vesele pobroukávají refrén, aniž by tušili, jak závažného tématu se dotýká. Přiznám se, že i já jsem si nejprve myslel, že je to nějaká pohodová píseň, proklínající to zatracené nedělní lenošení. Ve skutečnosti ale Bono zpívá o masakru civilistů v Severním Irsku v roce 1972, který vstoupil do historie právě jako Bloody Sunday, tedy Krvavá neděle. Co se tehdy událo? Při původně mírovém protestním pochodu za větší práva katolíků došlo ve městě Derry k potyčce s policií, která zastřelila třináct neozbrojených účastníků pochodu. Jako vždy, záleželo na úhlu pohledu. Velení britské armády tvrdilo, že pochod nebyl v žádném případě mírový a účastnila se ho ozbrojená mládež z IRA neboli Irské republikánské armády, militantní organizace bojující za samostatnost Irska. Organizátoři pochodu naopak uvedli, že šlo jen o rebelující mládež, jejíž jedinou zbraní bylo kamení. Britská vláda se však rozhodla plně postavit za své vojáky, kteří si vzájemně dosvědčili, že demonstranti byli ozbrojení, a oni tedy stříleli pouze v sebeobraně. Prohlášení britské vlády irské občany doslova šokovalo. Dnes by Angličané nejraději vymazali z paměti skutečnost, že někteří vojáci byli tehdy dokonce vyznamenáni anglickou královnou.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O U2 uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 10. prosince. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio