Sendviče z citrónového chlebíčku

Tyhle sladké sendviče s džemem a smetanovým krémem ocení určitě každý výletník.

Budete potřebovat:

citrónový chlebíček:

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g škrobové moučky
  • 75 g krupice
  • 250 g másla
  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 citrón

 navíc:

  • rybízová marmeláda
  • 1-2 kelímky pudinkového dezertu
  • 1 kelímek zakysané smetany

Postup:

1. K máslu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, šťávu z poloviny citrónu a cukr a důkladně vyšleháme do pěny.

2. Přidáme vejce - jedno po druhém.

3. Mouku smícháme se škrobovou moučkou, krupicí a práškem do pečiva a přimícháme k máslové směsi.

4. Vlijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou.

5. Pečeme asi 50 minut při 175 stupních. Pudinkový dezert rozmícháme a vmícháme zakysanou smetanu (případně lehce dosladíme).

6. Marmeládu rozmícháme dohladka.

7. Chlebíček vyklopíme z formy a nakrájíme na silnější plátky.

8. Polovinu jich potřeme smetanovým krémem, polovinu marmeládou a vždy dva spojíme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.