Sekyrková polévka
Vzpomenete si na pohádku, ve které se vařila sekyrková polévka? Je z roku 1997, režíroval ji Bořivoje Zemana a v hlavní roli se představil Jiří Korn. V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na chutnou sekyrkovou polévku podle pohádky Honza málem králem
Budete potřebovat:
- 80 g sušených hub (nebo i čerstvé žampiony)
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- ½ lžíce kmínu
- 2 l zeleninového vývaru (můžeme použít kostku)
- 1 bobkový list
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 150 g krup
- sůl
- mletý pepř
- 4 stroužky česneku
- hrst drcené majoránky
Postup:
- Kroupy den předem namočíme.
- Sušené houby dáme do teplé vody a necháme asi 30 minut bobtnat, případně použijeme čerstvé žampiony.
- V hrnci na lžíci sádla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kmín, celé koření, bobkový list, přilijeme zeleninový vývar, přidáme houby (sušené i s nálevem, ve kterém bobtnaly) a také propláchnuté kroupy.
- Přivedeme k varu, vaříme dokud kroupy nezměknou.
- Poté osolíme, opepříme, dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.
- Nakonec ještě vmícháme druhou lžíci sádla a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka