Sbírat je možné cokoli. Pražské Muzeum historických nočníků a toalet má na dva a půl tisíce exponátů

30. prosinec 2023

Sbírat se dá prakticky cokoli. Známky, mince, medaile, hrnky, ale třeba i něco poněkud intimnějšího. Například nočníky a toalety. Největší sbírku historických nočníků a toalet dali dohromady manželé Renáta a Jan Sedláčkovi. Obsahuje přes dva a půl tisíce exponátů. Prohlédnout si je můžete v muzeu v pražských Modřanech.

Pocházejí z období od 15. století až po současnost. Jde o nočníky různých tvarů, užití i materiálů, urinační nádoby, klozetové truhly, židle, křesla, cestovní záchody, pisoáry i bidety. K unikátům patří nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparta, pro Lincolnovu ložnici v Bílém domě, pro Titanic, pro čínského císaře Čchie-lunga nebo mobilní toalety používané astronauty.

Nic lidského nám není cizí, říkají manželé Sedláčkovi, majitelé rekordní sbírky. A Renáta Sedláčková vypráví: „Vše začalo v roce 2000, kdy jsme při rekonstrukci tvrze Třebotov nedaleko Prahy objevili kamenný útvar vystupující z venkovní obvodové zdi. Zjistili jsme, že je to středověký záchod nazývaný prevét. Hned vedle, na stejné zdi, byla barokní přístavba, ve které byl umístěn suchý záchod s jímkou. Tyto dva architektonické detaily, související s běžnou lidskou potřebou, nás natolik zaujaly, že jsme se rozhodli sbírat předměty vyrobené ke stejnému účelu v různých historických obdobích a zmapovat jejich vývoj.“

Postupem let dali dohromady největší sbírku svého druhu nejen u nás, ale s velkou pravděpodobností i na celém světě. Sbírku Sedláčkovi stále rozšiřuji a exponáty půjčují i jiným muzeím a také filmařům. Nedávno také napsali knihu Toalety, nočníky a jiné souvislosti, která obsahuje mnoho informací o historii a vývoji v oblasti toalet.

Nočníky z Číny z poloviny 18. století

V jejich Muzeu historických nočníků a toalet najdete stovky nočníků, od obyčejných až po ty, které svým dekorem připomínají spíš přepychové polévkové mísy a omáčníky. Zajímavé jsou nočníky hotelové a lodní, které byly vyráběny v malých sériích, dámské nočníky bourdaloue, chlapecké nočníky, francouzské svatební nočníky, které sloužily pouze k přípravě sladkého svatebního pokrmu nebo nočníky s hracím strojkem.

Objevíte tu i kuriozity. Například nejmenší nočník. Ten měří pouze jeden milimetr a je součástí stříbrného přívěsku. Prohlédnete si i historické toaletní papíry, splachovadla, bidety, pohlednice nebo obrazy. Největším exponátem je replika historického kamenného záchodu, který stával na mostě nad řekou.

Sbírku odstartoval nález prevétu na tvrzi Třebotov

Aby si lidé lépe poseděli, pořizovali si časem místo nočníků toaletní truhlice, židle nebo křesla. Toalety bývaly ukládány v ložnicích v odděleném rohu. A protože takový pokojík nebyl nejvoňavější, začaly se budovat samostatné toaletní místnosti. Nejčastěji na konci chodby.

Svoji sbírku Sedláčkovi vystavují v depozitáři v pražských Modřanech. Paní Renáta vás ráda Muzeem historických nočníků a toalet provede, o exponátech umí poutavě vyprávět. Muzeum bývá otevřené jednou měsíčně. Návštěvnické skupiny se ale mohou objednat také na individuální prohlídku. Více se dozvíte na www.muzeumnocniku.cz.

Spustit audio