#SamiAleSpolu - to je motto letošního Festivalu svobody, který připomíná události 17. listopadu

Kvůli pandemii koronaviru budou letošní oslavy ve Zlínském kraji netradiční a komorní. Třeba zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů připravila internetový koncert. Projekt s názvem Samet v divadle zase připomene důležité listopadové události roku 1989 ve Zlíně. Organizátoři festivalu letos taky podpoří Bělorusy, kteří bojují za svobodu a demokracii.

Protože se lidé nemůžou scházet, organizátoři vyzvali lidi, aby si události připomněli třeba zapálením svíčky. A to buď doma anebo na některém z pietních míst ve Zlínském kraji. V 17 hodin pak symbolicky připomenou listopadové události kostelní zvony.

Plánované akce ve městech radnice rušily, zástupci vedení měst většinou položí květiny a zapálí svíčky u památníků či na pietních místech. Například ve Valašském Meziříčí se 17. listopad tradičně připomíná pietním aktem na náměstí. Veřejné akce neorganizuje ani Uherské Hradiště, neuskuteční se tam každoroční tichá vzpomínka u Památníku obětem komunismu na Palackého náměstí ani Zpívání k 17. listopadu u Mariánského sloupu. Akce jsou zrušené taky v Otrokovicích nebo ve Valašských Kloboukách. 

Samet v divadle

Události, které se odehrály v týdnu po Sametové revoluci ve Zlíně připomene seriál Jakuba Malovaného zvaný Samet v divadle - ten bude posluchačům dostupný online. Více informací ZDE.

Koncert Filharmonie Bohuslava Martinů

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM) připravuje E-koncert, který odvysílá 17. listopadu živě v 17 hodin prostřednictvím facebooku. Veškeré podrobnosti najdete ZDE.

Filharmonie Bohuslava Martinů při zkoušce

Pod taktovkou šéfdirigenta Tomáše Braunera zazní Sukova Meditace na staročeský chorál Svatý Václave nebo Vivaldiho Koncert a moll pro dvoje housle. Podle mluvčí filharmonie Dagmar Gargulákové uspořádali koncert mimo jiné taky pro radost všem lidem, kteří v době koronaviru kulturně strádají. 

Podpora Bělorusům 

V neposlední řadě kromě připomínky 17. listopadu podpoří letošní Festival Svobody  Bělorusy bojující po srpnových prezidentských volbách za demokratické změny. Na velkých plachtách na divadle a na náměstí Míru se objeví vzkaz v běloruštině, počítá se i jeho světelnou podobou vytvořenou pomocí svíček.

Celý program Festivalu svobody 

autoři: Andrea Kratinová , Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související