Sám nevím, jak bych reagoval, kdybych se dozvěděl, že mám nádor. Taky se rakoviny bojím, přiznává přední český onkolog Marek Svoboda

16. listopad 2023

Marek Svoboda patří podle časopisu Forbes k padesáti nejlepším lékařům v Česku. Vede Masarykův onkologický ústav v Brně a vysloužil si dokonce i státní vyznamenání z rukou prezidenta Petra Pavla.

Ve své práci patří k padesáti nejlepším v naší zemi. Věnuje se výzkumu i lidem, přesněji řečeno pacientům. A z rukou prezidenta si dokonce přezval státní vyznamenání. Vedoucí Masarykova onkologického ústavu v Brně Marek Svoboda pochází ze Slavičína a rané dětství trávil v Tichově u Valašských Klobouk.

„Tam jsem byl asi do svých šesti let, bylo to pro mě to nejkrásnější, co jsem mohl mít,” vzpomíná Svoboda. Prý už v té době se v něm začal probouzet zájem o medicínu. S babičkou chodíval do kravína, kde veterináři ošetřovali dobytek, což ho fascinovalo. K tomu se přidal na základní škole skvělý zdravotní kroužek, který ho přes gymnázium dovedl až ke studiu onkologie.

V tomto oboru, který často označován za smutný, toho prožil už mnoho. Mimo jiné spoustu nečekaných uzdravení. Na jeho procovišti se dle jeho slov vyléčí až tři čtvrtiny pacientů. Z rakoviny má přesto sám značný respekt: „Sám nevím, jak bych reagoval, kdybych se od kolegy dozvěděl, nebo si sám zjistil, že mám nádor. Mám z toho strach.”

Poslechněte si rozhovor s Markem Svobodou o jeho životě, práci i koníčcích.

Spustit audio

Související