Sáhněte po droždí, když špatně spíte nebo jste unavení. Ne jen při pečení
Čím je užitečná kostka čerstvého droždí? V jednom gramu droždí se nachází miliardy kvasinek, protože je uchováváme v chladu, kde kvasinky nejsou aktivní.
Čerstvé droždí můžete jíst i jen tak, nejlépe rozmíchané ve vodě nebo mléce, obsahuje vitamín B a jeho konzumace prospívá činnosti srdeční a nervové soustavy. Zlepšuje trávení i stav pokožky, vlasů a nehtů.
Sáhněte po něm, když špatně spíte a jste unavení. Droždí oceníte nejen při pečení, ale vyrobit se z něj dá i chutná pomazánka nebo knedlíčky do polévky.
Účinná je i čistící pleťová maska: kvasnice rozdrolte, rozpusťte v teplé vodě na kaši a na pleti nechte působit 10 minut.
Pozor, čerstvé droždí brzy podléhá plísni, můžete ho tedy zamrazit a vždy zhruba hodinu před použitím nechat v pokojové teplotě rozmrazit.
Související
-
Droždí je prospěšné díky vitamínu B, jiný význam pro tělo nemá
Mám velmi ráda droždí, jím ho každý den, nemůžu si ublížit? Tak zněl jeden z dotazů ve výživové poradně.
-
Drožďová pomazánka
Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka