Oblíbená dýně hokaido: Královna podzimní kuchyně i zdravého životního stylu
Hokaido patří k nejoblíbenějším odrůdám dýně. Má oříškovou chuť a není potřeba ji loupat. Obsahuje spoustu betakarotenu, je bohatá i na hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C. V semínkách se navíc skrývá zinek.
Konzumace této dýně pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, ledvin, sleziny nebo slinivky. Ocení ji i ti, kteří se snaží zhubnout. Ve 100 gramech obsahuje totiž jen 38 kalorií.
Nejznámější je oranžový druh, ale existuje i zelené hokaido s tmavozelenými plody se světlým žíháním. Oproti oranžové je tato dýně lépe skladovatelná, její slupka je tužší a dužina shodně jasně oranžová. Jakmile se ale na dýni objeví tmavě zelené skvrny, už ji nekonzumujte. Zdravé plody mají široké využití v kuchyni: do polévky, pomazánky, výborná je pečená s dalšími druhy zeleniny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka