Roztroušená skleróza

27. únor 2006

V prostorách brněnské Nové radnice se v těchto dnech můžete seznámit s výstavou věnovanou lidem trpícím roztroušenou sklerózou. Je unikátní tím, že se snaží odlehčenou formou seznámit veřejnost s tímto závažným onemocněním a také prezentuje výtvarné práce lidí, kteří se prostřednictvím umění snaží vyrovnat s nelehkou situací.

Roztroušená skleróza je vážné onemocnění, které má pro nemocného řadu nepříjemných důsledků. Často ho zcela vyřadí z běžného života. Přesto veřejnost o chorobě mnoho neví a nemůže tedy takto postiženým nabídnout pomocnou ruku.

"Tady ta roztroušená skleróza patří mezi onemocnění, která postihuje nervy a tím v konečné fázi snižuje hybnost končetin. Dalšími nepříjemnými projevy jsou problémy s rovnováhou, dvojité vidění a bohužel někdy také inkontinence, která těžce zasáhne do psychiky člověka. Zatím co jeden pacient se třeba potácí jako kdyby byl opilý, tak druhého trápí třes. Nemoc může probíhat buď pomalým zhoršováním, zejména kondice nebo v atakách, což jsou náhlá zhoršení, která většinou vyvolává náhlá infekce." - říká Marie Kašparová z brněnské Rosky.

Člověk takto postižený se ve většině případů začne vyhýbat společnosti a často se tedy dostaví i potíže psychické. Proto je důležité nezůstat v izolaci a právě v tom lidem trpícím roztroušenou sklerózou pomáhá unie Roska.

"Pacienti, kteří jsou zaskočeni tady touto nemocí tak převážně o ní nic neví. Pouze od lékaře. My máme ještě k dispozici knihy, které vydává edice Roska. Dále půjčujeme k rehabilitačnímu cvičení pomůcky. Co je důležité máme pravidelné rehabilitační cvičení."

Výstava jejímž cílem je více spojit svět nemocných a zdravých potrvá v prostorách brněnské Nové radnice do 8.března.

Spustit audio