Roste zájem o všeobecné středoškolské vzdělání, letos se proto ve Zlínském kraji otevřou nové třídy lyceí

Zlínský kraj připravuje další možnosti vzdělávání pro středoškoláky. Nové třídy lyceí s přírodovědným, technickým, ekonomickým či zdravotnickým zaměřením otevřou školy od září 2024 na několika místech našeho regionu.

Žáci základních škol i jejich rodiče mají největší zájem o všeobecné vzdělání. Snaží se tedy dostat na gymnázia, která ale nemají dostatek volných míst. Ve Zlínském kraji se proto připravují nová lycea, která v sobě spojují všeobecné a odborné vzdělání.

Změnou struktury středních škol reaguje ministerstvo školství nejen na zájem uchazečů, ale také na poptávku na trhu práce. Ta je totiž do dalších let s nástupem umělé inteligence nevyzpytatelná. Kariérní poradci předpokládají, že současní školáci budou během pracovního života muset procházet mnoha rekvalifikacemi a i kvůli tomu zájem o všeobecné vzdělávání roste.

Nová lycea jsou tedy vhodná pro uchazeče, kteří nejsou plně rozhodnuti o své budoucí profesní dráze, protože je tam posílena všeobecná složka, takže budou lépe připraveni ke studiu na vysoké škole různých oborů.

Na středních školách zřizovaných Zlínským krajem se nabídka oborů lyceí bude rozšiřovat o šest tříd ve Zlíně, v Otrokovicích, v Uherském Hradišti, ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí.

Například SPŠ Otrokovice se chystá otevřít přírodovědné lyceum, Obchodní akademie ve Valašském Meziříčí a Obchodní akademie Tomáše Bati ve Zlíně nabídnou ekonomické lyceum, technické lyceum otevře SPŠ strojnická ve Vsetíně a v Uherském Hradišti vznikne zdravotnické lyceum.

Více v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Gabriely Hykl.

Spustit audio

Související