V Kroměříži najdete na 30 škol, první gymnázium tu bylo založeno už v roce 1687

18. březen 2022

Školství má v Kroměříži bohatou tradici. Společně s redaktorkou Věrou Hotařovou nabízíme pohled do historie některých místních gymnázií.

Čtěte také

Kroměříž je městem významných památek, arcibiskupský zámek a jeho zahrady, Podzámecká a Květná, jsou od roku 1998 na seznamu UNESCO. Mezi honosnými historickými stavbami jsou i školní budovy. Díky jejich počtu a úrovni i celkovému kulturnímu významu město získalo výstižnou přezdívku Hanácké Athény. Spisovatel Jindřich Spáčil v knize Kroměříž, hanácké Athény, která vyšla v roce 1937, napsal: „Kroměřížské školství má bohatou tradici a vychovalo národu mnoho znamenitých mužů a žen.“ Dnes je v Kroměříži přibližně třicet škol. Připomenu proto jenom ty nejstarší, díky nimž tam začala tradice vzdělávání. Jsou to gymnázia.

První, piaristické, bylo založené v roce 1687 olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtenštejna-Kastelkornu. Byla to šestitřídní církevní škola a patřila mezi nejvýznamnější ústavy tohoto druhu v Čechách a na Moravě. Na gymnáziu mohli studovat i nekatolíci, židovské děti a taky neslyšící. Průkopníkem ve výuce neslyšících byl profesor Kvido Maxmilián Lang. Piaristé byli tolerantní a pokrokoví, zakládali pěvecké semináře, podporovali divadlo a zaměřovali se i na vědní obory. Gymnázium bylo nejdříve umístěné v zaniklém sídle johanitů, vlastní prostory dostalo o pár let později. Na rohu ulic Jánské a Pilařovy byla postavena nová budova a současně s ní i kolej pro pedagogy, dnes je v ní konzervatoř, a barokní konventní kostel sv. Jana Křtitele. Zájem o studium na piaristickém gymnáziu byl velký, proto bylo v polovině 19. století přistavěno další patro. Ve školním roce 1861/1862 mělo 472 studentů. Byl to nejvyšší počet za celou jeho éru. Na dvě století se kroměřížské piaristické gymnázium stalo střediskem vzdělanosti, vysokou úroveň mělo i díky řadě vynikajících pedagogů. V roce 1873 bylo zestátněné a místo něho vzniklo německé gymnázium. To zaniklo v roce 1918 a stavba byla přebudovaná na bytový dům. Slavnou minulost objektu i instituce dnes připomíná nenápadná cedulka u vstupních dveří.

Důležitým momentem v čase fungování německého gymnázia byla výstavba nové budovy na Masarykově náměstí, kousek od někdejšího piaristického gymnázia. V 70. letech 19. století tam vyrostla úchvatná stavba v neorenesančním stylu. Patří mezi nejvýznamnější architektonické památky na Moravě. Od roku 1994 je sídlem Justiční školy Kroměříž. V minulosti v ní byl učitelsky ústav, střední dívčí škola i základní škola.

Pár metrů od justiční školy stojí budova gymnázia. Bylo založené v 80. letech 19. století jako české gymnázium.

Do výčtu kroměřížských gymnázií patří ještě arcibiskupské. Jeho historie se začala psát v polovině 19. století. Škola začínala jako chlapecký seminář pro hochy z chudších rodin. V roce 1911 se stala plnohodnotným veřejným gymnáziem. Rozsáhlý školní areál stojí nedaleko arcibiskupského zámku.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související