Roman Šmucler o revoluční léčbě kožních nádorů

29. únor 2012

S přednostou kliniky Asklepion doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme hovořili o novém způsobu léčení kožních nádorů, který spočívá ve fotodynamické terapii.

Povídali jsme si o tom, jak probíhá fotodynamická terapie. Mluvili jsme o tom, na které další potíže lze využít tuto léčbu. A probírali jsme také, jaká kožní onemocnění nelze fotodynamickou terapií léčit.

Basaliomy mají na kůži statisíce lidí. Tyto zhoubné nádory sice nezabíjí, ale jsou nebezpečné tím, že jsou schopny zničit veliké plochy kůže. Pokud nejsou včas odstraněny, rozrůstají se do rozsáhlých strupovitých ploch, které často krvácejí. Velice často se vyskytují v obličeji, kde se mohou zvětšit natolik, že „zaberou” až čtvrtinu plochy tváře. Vznikají nejčastěji vlivem slunečního záření.

Basaliomy lze léčit klasickými metodami, především chirurgickým vyříznutím. Novou metodu představuje fotodynamická terapie. Nádor se natře speciálním krémem, jehož součástí je tělu vlastní kyselina aminolevulová, a nechá se po dobu tří hodin působit. Za tuto dobu se krém na kůži vsákne výhradně do zhoubných buněk, zdravých si vůbec nevšímá. Poté lékař nádor na dvacet minut nasvítí červeným světlem pulsního barvivového laseru. Zhoubné buňky odumřou a během čtrnácti dnů odpadnou.

Výhodou této terapie je, že se dá absolvovat v podstatě kdykoli, aniž by bylo poškozeno pacientovo zdraví. Při chemické reakci nevznikají nebezpečné sloučeniny, jak je tomu při jiných typech onkologické léčby. Zhoubné buňky v tomto případě zabíjí zcela neškodný kyslík.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler
Spustit audio