Rizikové silnice v kraji? Tři úseky patří mezi nejhorší v Česku, krizová je cesta přes buchlovské kopce

Druhým nejrizikovějším místem na silnicích v Česku je zatáčka na silnici I/50 přes buchlovské kopce.

V katastru obce Staré Hutě se v letech 2015 až 2017 stalo 13 nehod, při kterých jeden člověk zemřel a čtyři se těžce zranili.

Vyplývá to z údajů pojišťovny Allianz. Ta analyzuje ve svém projektu Automapy dálnice a silnice první třídy.

Mezi dvaceti nejrizikovějšími místy jsou i další dva úseky silnic v kraji. Na pátém místě je další úsek I/50 pod hradem Buchlov. Tam se při nehodách vážně zranilo šest lidí.

A na patnáctém místě je hlavní průtah I/49 ve Zlíně na začátku baťovského areálu.

Nejrizikovějším místem v Česku byla v letech 2015 až 2017 křižovatka na silnici I/27 v katastru obce Třemošná severně od Plzně.

"Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu," uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, který se na vzniku Allianz Automapy podílí.

Ze 154 zkoumaných vážných dopravních nehod se 49 havárií stalo o víkendu. Ve 12 lokalitách se dokonce všechny nebo převážná většina nehod odehrála o víkendu.

Celkem 25 nehod představovalo srážku s chodcem. Pouze u šesti nehod ze 154 hrál roli alkohol.

Stejně jako v předchozích ročnících analýzy byly i nyní posuzovány dálnice a silnice I. třídy. Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do statistiky bylo, že na dané komunikaci se za poslední tři roky přihodily minimálně dvě na sobě nezávislé vážné dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo úmrtím a současně mezi těmito tragickými místy nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související