Rekordní rok 2018. Do Valašského muzea zamířilo přes 350 tisíc návštěvníků

Valašské muzeum v přírodě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku přilákalo loni 353 292 návštěvníků. Jde o největší návštěvnost za posledních 16 let, uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Loni zavítalo do skanzenu o 51 000 lidí více než v roce 2017. Valašské muzeum v přírodě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji.

Rožnovské muzeum už není jen valašské, ale také národní. Dnes se stalo centrem i pro další skanzeny v Česku

Valašské muzeum v přírodě

Národní muzeum v přírodě. Tak se bude jmenovat nová kulturní instituce, která dnes vznikla v Rožnově pod Radhoštěm.

Muzeum se loni snažilo zaměřit na dětské návštěvníky. Připravilo pro ně řadu pořadů, výstavu o hračkách a otevřelo nový dětský dvorek v Dřevěném městečku. Návštěvnicky nejúspěšnější byly pořady Velikonoce na Valašsku, Vánoční jarmark a Starodávný jarmark.

 "Jsem rád, že nehmotné kulturní dědictví můžeme prezentovat stále se zvyšujícímu počtu návštěvníků a naplňovat tím poslání našeho muzea," uvedl Ondruš.

Skanzen návštěvníkům ukazuje tradiční práce na Valašsku a způsob života v dřívějších dobách. Skládá se ze tří areálů - Dřevěného městečka, Valašské dědiny a Mlýnské doliny. V areálu, který v roce 1925 založili bratři Bohumír a Alois Jaroňkovi, byly původně tři měšťanské domy. Nyní je v něm stovka typických valašských staveb.

Muzeum spravuje také chatu Libušín na Pustevnách, která v březnu 2014 vyhořela. Muzeum se rozhodlo objekt postavený v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče obnovit. Obnova Libušína, který sloužil jako restaurace, by měla být hotová do konce letošního roku, stát by měla 100 milionů korun.

autor: Český rozhlas Zlín

Související