Rožnovské muzeum už není jen valašské, ale také národní. Dnes se stalo centrem i pro další skanzeny v Česku

Národní muzeum v přírodě. Tak se bude jmenovat nová kulturní instituce, která dnes vznikla v Rožnově pod Radhoštěm.

Valašské muzeum v přírodě převezme do své správy tři soubory staveb lidové architektury z celé republiky.

Nově se rozšíří o soubory staveb lidové architektury Příkazy, Zubrnice a Vysočina. 

Muzeum, které v Rožnově působí od roku 1925, nabízí po celý rok akce inspirované folklorem, lidovými zvyky a tradičními řemesly. Letos se zaměřilo hlavně na děti.

Valašské muzeum v přírodě bude nadále používat svůj název, přibude mu ještě titul Národní muzeum v přírodě.

"Valašské muzeum v přírodě je špičkové muzeum, které má možnosti a pracovníky. Sloučení skanzenů pod Národní muzeum v přírodě dává šanci i ostatním, aby se mohly intenzivně rozvíjet, aby mohly využít zkušeností, které jsou ve Valašském muzeu v přírodě. Chceme i na další skanzeny upozornit, je to velký posun kupředu," uvedl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Valašské muzeum v přírodě

Sloučení se třemi skanzeny přinese rožnovskému muzeu podle jeho ředitele Jindřicha Ondruše změnu organizační struktury. V plánu je také postupná výměna lidí mezi subjekty. Vznikem Národního muzea v přírodě se podle něj také zvýší možnosti zapojení organizace do mezinárodních vědeckých projektů. Posílí se také pozice Metodického centra pro muzea v přírodě.

Tři menší skanzeny jsou podle ředitelky památkového ústavu Naděždy Goryczkové v dobré kondici, polovinu nákladů si na sebe vydělají. Sloučení skanzenů se podle ní připravovalo již několik let.

Rožnovské muzeum je ze čtyř muzeí v přírodě největší co do počtu sbírkovým předmětů, zaměstnanců i nákladů.

Loni jej navštívilo přes 300 000 lidí, po zlínské zoo je druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve Zlínském kraji. Zaměstnává přes 120 lidí a má 133 000 sbírkových předmětů. Náklady loni činily přes 95 milionů korun.

Otázky:

Ve kterém roce se skanzen v Rožnově otevřel poprvé?

Kdo muzeum založil?

Součástí muzea je i kopie dřevěného kostelíka z Větřkovic u Příbora. Poprvé se otevře po rekonstrukci tento víkend. Komu je zasvěcen?

Jak se jmenuje hřbitov, který je součástí muzea?

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související