RECEPT - Nudlový nákyp s jablky, Čočkový prejt z Pošumaví a bezlepkové Kuře pečené na bramborách se šlehačkou

Nudlový nákyp s jablky
(recept zazněl v Apetýtu 3.října 2005)
300 g nudlí, 60 g másla, 50 g cukru, 3 žloutky, 600 g nakrájených jablek, hrst rozinek, sníh ze 3 bílků

Uvařené nudle promastíme máslem, do vychladlých přidáme cukr, žloutky, nakrájená jablka, rozinky a dobře promícháme, nakonec vmícháme sníh z bílků. Formu vymažeme máslem, naplníme směsí a dočervena zapečeme.

Čočkový prejt z Pošumaví
(recept zazněl v Apetýtu 7.října 2005)
Asi 250 g čočky, 150 g jáhel, utřený česnek (podle chuti), mletý pepř, majoránka, 1 středně velká cibule, 3 zrnka nového koření, 60 g tuku

Přebranou a omytou čočku uvaříme jen napolo v neosolené vodě s novým kořením. Pak k ní přisypeme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a mírným varem oboje dovaříme doměkka. Odstavíme, okořeníme, osolíme, vmícháme jemně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli a utřený česnek, promícháme s rozpuštěným tukem a v kastrolu nebo pekáčku vymazaném tukem dáme do trouby krátce zapéct. Podáváme samostatně se salátem z kysaného zelí apod.

Kuře pečené na bramborách se šlehačkou (bezlepkové)
Kuřecí prsíčka(může být i celé kuře), sůl, tuk na vymaštění plechu, 5-10 stroužků česneku, 1/4 l smetany na šlehání, brambory

Na vymaštěný pekáč vyskládáme brambory, kuřecí plátky prosolíme, pokládáme na brambory, proložíme česnekem. Zalijeme smetanou. Pečeme. Po upečení je možné vše posypat nastrouhaným sýrem.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.