Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť
Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.
- Na těsto:
- 5 vajec
- 100 g cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 100 ml vlažné vody
- 50 ml oleje
- ½ balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
- Na rebarborovou náplň:
- 1 vanilkový pudink
- 150 ml vody
- 60 g cukru
- 500 g čerstvé rebarbory
- 1 vrchovatá kávová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- Na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 100 g moučkového cukru
- 500 g mascarpone
- Na posypání:
- hořká čokoláda
Postup
Na těsto dáme do robota žloutky, přisypeme cukr a vyšleháme do pěny.
Potom postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, olej a vlažnou vodu. Vznikne tekutější směs.
Osolíme bílky a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme do vyšší obdélníkové formy položené na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 12 minut.
Mezitím rebarboru zbavíme tužší slupky a pak ji nakrájíme na centimetrové špalíčky. Dáme vařit do 150 mililitrů vody. Přidáme zázvor, který nastrouháme na jemném struhadle. Necháme vyvařit bez pokličky doměkka.
Poté rebarboru se zázvorem rozmixujeme dohladka a do vzniklého pyré vmícháme cukr.
Odebereme trošku pyré do misky a rozmícháme v něm vanilkový pudink. Rozmíchanou směs vlijeme zpět k rebarborovému pyré.
Vrátíme na plotnu a necháme povařit do zhoustnutí. Hustou náplň nalijeme na upečený a vychladlý piškot, který jsme ponechali ve formě, ve které se pekl. Rovnoměrně rozetřeme a necháme zatuhnout aspoň 2 hodiny v lednici.
Ze šlehačky a mascarpone si připravíme poslední, krémovou vrstvu. Mascarpone smícháme s cukrem. Smetanu vyšleháme do pevné šlehačky a postupně, asi natřikrát, do ní zašleháme mascarpone.
Na piškot s vychladlou rebarborovou pudinkovou náplní navrstvíme poslední krémovou vrstvu a pečlivě uhladíme až do rohů.
Nakonec posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit do lednice.
Václav Ségl
Recept je poměrně mladý. Václav Ségl ho dělá teprve tři roky, ale sklízí s ním velký úspěch. Původně prý pochází ze Slovenska. Zázvor ale v receptu nebyl. Tím si to ozvláštnil a byla to trefa do černého.
Kromě toho jsme u pana Ségla ochutnali jeho výbornou kmínovou polévku a mufloní kostky se švestkovou omáčkou a perníkovými knedlíky. Užili jsme si gastronomické odpoledne.