Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť

Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 5 vajec
  • 100 g cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 50 ml oleje
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  •  
  • Na rebarborovou náplň:
  • 1 vanilkový pudink
  • 150 ml vody
  • 60 g cukru
  • 500 g čerstvé rebarbory
  • 1 vrchovatá kávová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  •  
  • Na krém:
  • 500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 100 g moučkového cukru
  • 500 g mascarpone
  •  
  • Na posypání:
  • hořká čokoláda

Postup

Na těsto dáme do robota žloutky, přisypeme cukr a vyšleháme do pěny.

Potom postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, olej a vlažnou vodu. Vznikne tekutější směs.

Osolíme bílky a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme do vyšší obdélníkové formy položené na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 12 minut.

Mezitím rebarboru zbavíme tužší slupky a pak ji nakrájíme na centimetrové špalíčky. Dáme vařit do 150 mililitrů vody. Přidáme zázvor, který nastrouháme na jemném struhadle. Necháme vyvařit bez pokličky doměkka.

Poté rebarboru se zázvorem rozmixujeme dohladka a do vzniklého pyré vmícháme cukr.

Odebereme trošku pyré do misky a rozmícháme v něm vanilkový pudink. Rozmíchanou směs vlijeme zpět k rebarborovému pyré.

Vrátíme na plotnu a necháme povařit do zhoustnutí. Hustou náplň nalijeme na upečený a vychladlý piškot, který jsme ponechali ve formě, ve které se pekl. Rovnoměrně rozetřeme a necháme zatuhnout aspoň 2 hodiny v lednici.

Ze šlehačky a mascarpone si připravíme poslední, krémovou vrstvu. Mascarpone smícháme s cukrem. Smetanu vyšleháme do pevné šlehačky a postupně, asi natřikrát, do ní zašleháme mascarpone.

Na piškot s vychladlou rebarborovou pudinkovou náplní navrstvíme poslední krémovou vrstvu a pečlivě uhladíme až do rohů.

Nakonec posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit do lednice.

Václav Ségl

Recept je poměrně mladý. Václav Ségl ho dělá teprve tři roky, ale sklízí s ním velký úspěch. Původně prý pochází ze Slovenska. Zázvor ale v receptu nebyl. Tím si to ozvláštnil a byla to trefa do černého.

Kromě toho jsme u pana Ségla ochutnali jeho výbornou kmínovou polévku a mufloní kostky se švestkovou omáčkou a perníkovými knedlíky. Užili jsme si gastronomické odpoledne.

Václav Ségl a Patrik Rozehnal
    • SportPromo_Kam na výlet ve Zlínském kraji_léto_2100x700.jpg
      Kam na výlet
    • SportPromo_Na pohovce Jožky Kubáníka_Zlín_2100x700.jpg
      Na pohovce Jožky Kubáníka
    • Záhady a tajemství Zlínského kraje, pořad Zlín, SportPromo, zahady-tajemstvi_2100x700.jpg
      Záhady Zlínského kraje
    • Rodáci známí neznámí, pořad Zlín, SportPromo, rodaci_2100x700.jpg
      Rodáci známí neznámí