Rakouské Alpy se znovu plní turisty. Vracejí se po sněhové kalamitě

21. leden 2019 09:53

Lyžaři i turisté se vrací do rakouských Alp, kde místy leží až pět metrů sněhu. Bezpečné jsou upravené sjezdovky ve skiareálech, problematická je ale stále situace mimo vyznačené trasy.

Ve středisku Freesports Arena Dachstein Krippenstein ve výšce 2 100 metrů je kabinková lanovka znovu otevřená od pátka. Kvůli vysokému lavinovému nebezpečí a přívalům sněhu ji provozovatelé museli už 9. ledna zavřít. 

Lyžaři nyní opět mohou sjet jedenáctikilometrovou sjezdovku, jednu z nejdelších v Rakousku. Vleky se ale zprovozňují postupně, protože je potřeba odstranit velké masy sněhu.

Na upravených sjezdovkách je lyžování bezpečné, za to ručí provozovatelé. Krippenstein je ale známý hlavně jako ráj pro freeridery, kteří tady mají k dispozici třicet kilometrů mimo sjezdovky ve volné přírodě. Zde horská služba i provozovatel skiareálu nabádají k opatrnosti.

V základní výbavě by každý měl mít lavinový batoh a pípák, ideální je podle šéfa skiareálu Alfreda Bruckschlogela vzít si s sebou zkušeného průvodce, kterých je v oblasti k dispozici hodně.

„Máme speciální lavinovou výbavu. Skládá se z lavinových airbagů, které se odpálí a nesou nás na hladině té laviny, dále máme lokační zařízení, aby bylo možné nás najít, lopatky a sondy,“ popisoval jeden z turistů.

Na vrcholcích rakouských Alp leží až pět metrů sněhu. Lavinové nebezpečí je na středním stupni

Rakouské Alpy hlásí nejvíc sněhu za posledních 13 let, pociťuje to například vesnička Gosau

Nejvíc sněhu za posledních třináct let hlásí rakouské Alpy. V horách přestalo sněžit, svítí sluníčko, otevřená je většina skiareálů. Výstraha před lavinami zůstává na většině území na třetím stupni.

Areál na Krippensteinu se znovu otevřel po deseti dnech. Byl uzavřený kvůli kombinaci nebezpečí lavin, velkého množství sněhu a také tady foukal silný vítr.

Lavinová komise v oblasti snížila stupeň nebezpečí z pátého na třetí už ve středu, ale provozovatelům trvalo několik dní, než areál mohli znovu otevřít. Začít museli s lanovkou, která byla doslova utopená ve sněhu, na sloupech ležela pokrývka o síle jeden a půl metru, ze stromů shazovali sníh pomocí vrtulníků.

Informace o stupních lavinového nebezpečí v rakouských Alpách najdete na www.lawinen.at.

autor: Mária Pfeiferová

Související