Na nádhernou vyhlídku na hoře Krippenstein dojdete na sněžnicích

Jen asi dvě hodiny jízdy autem od českých hranic leží nejbližší ledovec. Je na hoře Dachstein v Horním Rakousku. Nádherný výhled na ledovec a na druhý nejvyšší rakouský vrchol nabízí hora Krippenstein, na vyhlídku 5fingers se v zimě chodí na sněžnicích.

Kousek od výstupu z lanovky na hoře Krippenstein je horská chata. Odtud je možné vyrazit na túru po okolí. „Asi nejzajímavější je vyhlídka, to je dvacet minut cesty na sněžnicích tam, půlhodinka zpátky. Dále je zde okruh k plechovému žralokovi, dojdete tam také zhruba za půl hodinky. A když někdo chce delší okruh, může vyrazit asi na dvouhodinovou cestu ke kříži,“ doporučuje průvodce Roman.

Než lidé sami vyrazí na sněžnicích, měli by se podle něj zastavit v chatě. „Je dobré říct nám, kam jdete, případně si vzít telefonní číslo. Kdyby se něco stalo, jsme schopní tam někoho poslat nebo sami vyjet na sněžném skútru,“ vysvětluje. Místní doporučují nepodceňovat počasí a chodit jen po vyznačených trasách.

K vyhlídce 5fingers chodí v zimě na sněžnicích mnoho turistů. „Na chůzi na sněžnicích nemusíte nic umět, jen je dobré vědět, jaké jsou lavinové podmínky. Existují různé druhy sněžnic, například pro vysoké hory nebo spíš do nížin, ale záleží jen na vaší kondici. Bez kondice určitě zvládnete pět kilometrů, ale s dobrou fyzičkou bez problémů patnáct nebo dvacet kilometrů,“ říká zkušený turista Hains Hinterndorfer.

Jedinečná vyhlídka 5fingers skutečně dostává svému jménu - vypadá jako pět prstů, které ční nad propastí. Potkáte tu i české turisty. „Já jsem tady víceméně pracovně, s cestovní kanceláří s turisty. Chodíme sem relaxovat a rozhlížet se, je to prostě neskutečná krása. Funguje to pokaždé, člověk se sem může pořád vracet,“ říká Jakub a užívá si pohled na Halštatské jezero, samotné město Hallstatt nebo horu Dachstein.

Na vyhlídku 5fingers na hoře Krippenstein v Rakousku můžete stoupat na sněžnicích
autor: pfr
Spustit audio