Na vrcholcích rakouských Alp leží až pět metrů sněhu. Lavinové nebezpečí je na středním stupni

18. leden 2019 16:58

Nejvíc sněhu za posledních třináct let hlásí rakouské Alpy. V horách přestalo sněžit, svítí sluníčko, otevřená je většina skiareálů. Výstraha před lavinami zůstává na většině území na třetím stupni.

V zimním období se zdvojnásobuje počet lidí v horské vesničce Gosau, která leží v nadmořské výšce 767 metrů. Teď jsou tady dva metry sněhu a na vrcholcích čtyři metry.

Přímo nad vesnicí je jedno z nástupních míst skiareálu Dachstein West. Ten se podle šéfa Alfreda Bruckschlögla jako jeden z mála v regionu úplně neuzavřel ani při nejhorším počasí a největších výstrahách.

Problémy ale byly s uzavřenou silnicí z Gosau směrem na Hallstadt, a to jednou kvůli nehodě a podruhé po celý den kvůli pátému stupni lavinového nebezpečí. Novinkou je po více než týdnu zprovozněná lanovka na nedaleký Krippenstein a ve středu otevřený skiareál Feuerkogel.

V oblasti platí třetí lavinový stupeň. Pro laika je to signál, že by se měl pohybovat vždy jen na místech k tomu určených. Jezdit by měl jen na zprovozněných sjezdovkách a rozhodně by se neměl pouštět do otevřeného terénu.

Třetí stupeň je v této oblasti v zimě obvyklý a podle horského vůdce Davida Knilla někdy nepřináší největší nebezpečí velká masa sněhu, jaká tady leží teď, ale sníh, který přibývá postupně v různých teplotách.

Stromy se lámou pod tíhou mokrého sněhu. Na Šumavě nedoporučují výlety do přírody

Sníh na Šumavě, zima

Stromy ve vyšších polohách Šumavy se lámou a padají na silnice i na běžecké stopy. Správa národního parku proto nedoporučuje vydávat se na výlety na běžkách. Stromy láme těžký sníh a také vítr.

Když v tyrolských Alpách v roce 2016 zemřelo pět českých skialpinistů, byla velice mírná zima a sněhu leželo podstatně méně. Trojku by tedy lidé rozhodně neměli podceňovat, podle horské služby jde o kritickou situaci, je nutné dodržovat všechny pokyny bezpečnostních složek.

Dosud jsou v oblasti velké problémy se stromy, které jsou obalené sněhem, do lesa je zakázaný vstup. Ve skiareálu neustále kontrolují stromy hlavně v blízkosti vleků a lanovek. Problémy sníh přináší divoké zvěři, která má s místy až pětimetrovými vrstvami velké potíže.

Hoteliéři se museli vyrovnat i s rušením pobytů od lidí, kteří se báli přijet.  V jednom z největších hotelů v Gosau nejčastěji rušili kvůli počasí pobyty turisté z Německa.

autor: Mária Pfeiferová

Související