Radnice v Břeclavi začala vyplácet část sociálních dávek namísto v penězích v poukázkách

27. září 2007

Město se tak snaží zabránit zneužívání peněz na alkohol, cigarety nebo hrací automaty. Zatímco někteří klienti sociálního odboru vzali tuto novinku jako nutnost, jiní neskrývají rozčílení.

"Udělalo se to kvůli nějakému alkoholu a cigaretám, to se mě netýká, akorát nevím, jak se na mě budou dívat v obchodě. - Hrozně mi to vadí, z čeho mám teď zaplatit uhlí, alimenty, to nikoho nezajímá. Za stravenky si dcera nekoupí sešity, do školy potřeby, nic. - Nesouhlasím s tím vyplácením, nám místním by to mohlo být jedno, no ale ty co dojíždějí, tam je jenom jedna prodejna."

Stravenky mají jednu velkou přednost - dají se utrati jen za jídlo a jiné důležité věci. Jejich použití ale není možné všude. Zpočátku byl domluvený opravdu jen jeden obchod, další radnice teprve postupně smlouvá. Město ale nevyplácí ve stravenkách celé dávky, třetinu dává a bude dávat dál lidem v hotovosti, říká Zdeněk Janíček - šéf odboru sociálních věcí: "Samozřejmě nemůže mít každý občan jenom poukázky, protože je to nezbytné na dopravu, na zaplacení poplatků v lékárnách apod., takže musí mít i část finančních prostředků a ty dvě třetiny by měly pokrýt nákupy. Je to určitý pokus ve společnosti, mohou problémy vzniknout, ale cítíme, že jsou to státní prostředky a nějakým způsobem zamezit zneužívání těchto dávek jsme se pokusili."

Nad celým stravenkovým systémem visí ještě jeden velký otazník. Nebudou lidé obcházet situaci tím, že stravenky prodají pod cenou a tak se přeci jen dostanou ke kýžené hotovosti? Radním nezbývá než doufat, že se tak nestane. I sami klienti ale připouštějí, že se přesně tímto způsobem systém zneužívat bude. "Samozřejmě, víte kolik tady bude lidí a za nějakých 2000 korun stravenek jim bude nabízet 1500 tady před úřadem? - Budu muset, abych zaplatil alimenty, aby mě nezavřeli. - Když to dělá vláda, proč by to nedělali lidi?"

autor: hon
Spustit audio