Radek Ptáček: Znalecký posudek dokáže zničit život? Nemyslím si

16. září 2013

S psychologem, pedagogem a soudním znalcem PhDr. et PhDr. Radkem Ptáčkem, Ph.D., MBA jsme probírali mýty, které existují kolem znaleckých posudků.

Mluvili jsme o tom, jak vzniká znalecký posudek. Věnovali jsme se problémům, které soudní znalci často řeší. A diskutovali jsme i o tom, co může udělat člověk, který se svým znaleckým posudkem nesouhlasí.

Čas od času se setkáváme se zprávami, že v nějakém soudním případu byl vypracován znalecký posudek z oboru psychologie. Velkou roli pak hraje trochu tajemná postava tzv. soudního psychologa.

Znalecké posudky vyvolávají zvědavost i negativní emoce

Co takový psycholog dělá? Nejde spíše o nějakého věštce nebo člověka s nadpřirozenými schopnostmi? Jak takový soudně znalecký posudek vzniká? To jsou otázky, které v každém vzbudí zvědavost.

02886414.jpeg

Stává se, že lidé, kteří se s takovým znalcem někdy setkali, a on na ně vypracoval znalecký posudek, který se jim nelíbí, mohou tuto profesi doslova nenávidět.

Když se neshodnou rodiče, je na řadě soudní znalec

„Soudní znalec z oboru psychologie, v České republice, by měl být odborník s nejvyšší kvalifikací v oboru a dostatečnou zkušeností. Je jmenován na základě zákona o znalcích a tlumočnících krajským soudem nebo ministrem spravedlnosti. Úkolem soudních znalců z oboru psychologie je poskytovat soudu informace o osobnosti, motivaci nebo například výchovných kompetencích zkoumané osoby.

Soud (ilustrační foto)

Znalecké posudky se zpracovávají jak v občanských, tak trestně právních sporech. V oblasti občanského práva se s nimi setkáme nejčastěji v kontextu s rozvodovou situací, kdy se rodiče neshodli na tom, jak budou vychovávat své dítě,“ popisuje psycholog a soudní znalec Radek Ptáček.

Znalec v takové situaci hodnotí nejen osobnost rodiče z hlediska jejích výchovných předpokladů, ale především potřeby dítěte v dané situaci. V trestně právních kauzách, pak obvykle soudní psychologové podávají znalecké posudky na pachatele nejzávažnějších trestných činů, vyjadřují se k jejich osobnosti, ale také například k schopnosti poučit se z trestu.

Soudní znalec se může stát terčem agresivním útoků

„Práce soudního psychologa je velmi složitá, odborně i osobnostně náročná. Od soudního znalce se očekává maximální nestrannost. Jde o profesi v mnohých ohledech zajímavou, ale též profesí s velkou odpovědností. Často se setkáme s kritikou znaleckých posudků z oboru psychologie. Nejčastěji jde o osoby, které se posudkem cítí nějak dotčeny,“ shrnuje svou zkušenost Radek Ptáček.

Zatčení (ilustrační foto)

A pokračuje: „Představme si například situaci agresivního, sebestředného muže, který bije svoji ženu. Ta se s ním proto rozchází a nakonec podá i trestní oznámení pro domácí násilí. V takové případě velmi často přijde na řadu i znalecký posudek z oboru psychologie.

Psycholog pak nejčastěji takovou osobu opět popíše jako sebestřednou a agresivní. Nicméně muž, který se tak sice chová, ale sám sebe tak nevidí, se cítí být posudkem poškozen, navrhuje nové a nové posudky, ve kterých opakovaně vychází, že je sebestředný a agresivní.

Svoji zkušenost tak uzavře, že soudní psychologové jsou podlí a neobjektivní a začne proti nim bojovat nebo se s nimi i soudí, obvykle nicméně zcela neúspěšně. To je velmi častá praxe.

V praxi určitě existují i ovlivnitelní znalci, eventuálně znalci s problematickou odborností, nicméně ve většině případů se skutečně jedná o nezávislé odborníky,“ uzavírá Radek Ptáček.

autoři: Alima Martinová , Radek Ptáček
Spustit audio