Projekt "Jdeme do práce" zaměstnal už 25 lidí

1. listopad 2006

Jdeme do práce - toto heslo zaznělo před rokem z neziskové organizace Elim Vsetín, která na Zlínsku rozběhla projekt zaměstnávání zdravotně postižených. Ten podporuje padesáti miliony korun Evropský sociální fond a státní rozpočet. K Elimu se přidaly agentury podporovaného zaměstnávání ve Zlíně a Uherském Hradišti. Ze sto čtyřiceti zájemců se jim podařilo v nejrůznějších firmách umístit pětadvacet handicapovaných lidí.

Klienti agentur podporovaného zaměstávání mají většinou více problémů najednou, upřesňuje autor projektu Daniel Perdoch ze vsetínského Elimu: "Mají těžší zdravotní postižení, většinou jsou to smyslová postižení, například nižší IQ, to znamená mentální handicap. Nebo pohybové postižení vyššího rázu, například vozíčkáři. U mnohých z nich se navíc několik těchto postižení nakombinuje dohromady a takové osoby jsou téměř neumístitelné na otevřeném trhu práce. Číslo 25, které hovoří o umístěných lidech, tak vůbec není špatné, ba právě naopak."

Ve Zlíně mají zkušenosti především s mentálně postiženými, vysvětluje ředitel zdejší agentury Milan Antoš: "Za námi přislo asi 50 potenciálních klientů, ale po vysvětlení, co můžeme pro ně udělat, jaké služby nabídnout, a když oni sami zvážili, jestli to je nebo není pro ně přínos, se okruh zúžil na 15 klientů, se kterými v současné době intenzivně pracujeme. Řada z nich pochází z neutěšených rodinných problémů. Neví, jestli když půjdou do práce, co to s nima udělá, a jestli vůbec vydrží pracovat Tady ve Zlíně se na nás nejvíce nakontaktovaly osoby, které mají duševní onemocnění."

Jitku Darmovzalovou ze zlínského Úřadu práce těší, že projekt "Jdeme do práce" díky neziskovým organizacím ulehčí jejich úřadu práci s problémovými klienty: "Projekt je přínosný pro trh práce jednak proto, že ho mohou využít klienti ze všech regionů zlínského kraje a že nabízí nadstandardní služby, které Úřad práce nemůže vlastními silami pokrýt. Úředníci nemohou poskytnout takovou pomoc, na kterou mají čas lidé z agentury Elim." Jitka Darmovzalová zároveň potvrzuje, že projekt agentury je úspěšný vzhledem k počtu zaměstnaných zdravotně postižených klientů. V současnosti eviduje zlínský úřad práce 26 000 nezaměstnaných, z toho je beznála 5000 nějakým způsobem postiženo.

autor: rv
Spustit audio