Pro správnou funkci lymfatického systému je potřeba pohyb i dostatečný pitný režim

11. březen 2024

Lymfatický systém si můžeme představit jako odpadní stoku našeho těla. Sbírá veškeré toxiny, zplodiny, odpadní látky, přebytečný tuk i vodu z našich tkání a odvádí je až do žilního systému. Odtud se všechny tyto odpadní látky dostávají do ledvin a ven z těla.

První známkou toho, že náš lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl, jsou otoky. „Když někdo dlouho sedí třeba v kanceláři, tak hodně žen mi dá za pravdu, že potom jdu večer domů a nevejdou se do bot. Tím, že jsou ucpané hlavní mízní uzliny v číslech, tak vznikají otoky, ale nemusí to být jenom dlouhodobým sezením, ale i dlouhodobým stáním, kdy vlastně vzniká třeba takový ten pocit těžkých nohou,“ popisuje výživová poradkyně a masérka Kateřina Böhmová. 

Jednou z věcí, které správnému fungování lymfatického systému pomáhají, je pohyb. „Když dlouho sedíte v kanceláři, tak stačí jednou za hodinu vstát, trošičku procvičit nohy, trošičku se rozhýbat. Jednou věcí je pohyb, další možností samozřejmě je i pitný režim a který s tím hodně souvisí. A jednou z pomocí je i lymfatická masáž,“ popisuje Kateřina Böhmová.

Spustit audio