Autokros je adrenalin a zároveň nejbezpečnější motoristický sport

22. duben 2024

Závodiště v humpoleckém Zálesí bude o posledním dubnovém víkendu hostit Mistrovství České republiky zóny střední Evropy v motokrosu. Na trať vyjedou vozy od dětských kategorií po královské divize.

„Autokros je adrenalin. Krásné vzpomínky, které jsou spojeny jak s úspěchy, tak se spoustou práce, protože bez toho ten autokros dělat nejde. A dneska můžu říct, že rád jezdím na závody za kamarádama, je to pro mě taková jako krásná vzpomínka,“ říká autokrosová legenda Bohumil Křesťan mladší. 

Autokros se poprvé v České republice objevil v 70. letech minulého století. Za tu dobu se technicky neskutečně posunul a o začátcích v sedmdesátých letech se už dá mluvit jako o pravěku.

Autokros je nejbezpečnější motoristickou disciplínou, i proto že se jede na uzavřeném okruhu. „Sice dochází ke kontaktům, ale prostě ta trať je vymezená, buď gumama nebo svodidly. Tak musím zaklepat, nepamatuji si, že by se tam něco vážného stalo. Možná nějaká zlomená ruka, dejme tomu, ale nějaký vážnější úraz nebyl a nechci to zakřiknout. Doufám, že to tak bude i dál,“ věří předseda automotoklubu Zálesí Josef Špaček.

Spustit audio