Pro nemocné rakovinou připravuje Masarykův onkologický ústav program Balance.

12. únor 2006

Masarykův onkologický ústav v Brně na jaro opět připravuje pro své pacienty i další nemocné rakovinou z celé republiky pětidenní vzdělávací program Balance. Cílem je pomoci jim porozumět situaci, podpořit snahu vzdorovat onemocnění a vyrovnat se s ním.

V tomto kurzu se lze dozvědět vše o onkologickém onemocnění. Pacient dostane základní medicinské informace, odborníci mu poradí, jak si v nové situaci zorganizovat osobní život a může si také vyměnit zkušenosti s dalšími účastníky kurzu. K dispozici jsou zkušení psychologové, kteří se soustředí hlavně na odbourání obav a pokusí se nemocnému i jeho rodinným příslušníkům dodat optimismu.

Jak vysvětlil ředitel pořádajícího Masarykova onkologický ústavu v Brně Rostislav Vyzula, ten je totiž nesmírně důležitý: "Víme velice dobře, že pacienti, kteří jsou v depresi, mají horší výsledky léčby, než ti, kteří jsou naladěni optimisticky a ke svému onemocnění se staví pozitivně. Nabádáme tedy lidi, aby se rakoviny nebáli a přijali ji jako onemocnění, které existuje, ale se kterým se určitě dá bojovat."

Slova ředitele potvrzují i absolventi minulého kurzu Balance: "Člověk neví, kam se uchýlit a většina lidí se o rakovině bojí mluvit. Chvílemi jsme si připadali, že máme nějakou nakažlivou nemoc, protože rakovina ještě dnes takovou zábranu má. My jsme se ale s tímto problémem vyrovnali, 4 roky bojujeme a mohu říct, že rakovina opravdu neznamená smrt." "Dozvěděl jsem se všechno, jak si pomoci a popovídal jsem si o tom i s jinými pacienty. Člověku to dá přímo další náboj do života."

Kurs Balance Masarykův onkologický ústav pořádá, pokud je to možné, dvakrát do roka. Tentokrát byl termín stanoven od 22. do 27. května.

Spustit audio