Pro návštěvníky už je po zimě otevřený i Flascharův důl u Oder

9. květen 2024

Flascharův důl u Oder na Novojičínsku zahajuje další sezónu. V historii teprve čtvrtou. Během léta nabídne i vylepšení pro návštěvníky. Rozšířenou naučnou stezku a nové posezení. Byli jsme u toho, když do dolu dorazili jedni z prvních návštěvníků.

„V dole jsem nikdy nebyla, je to pro mne zajímavé,“ říká Kateřina Krajzlová, která v Ostravě studuje cestovní ruch. Spolužačky Sára a Silvie se snažily vžít do kůže horníků. „Kdyby mi zhasla svíčka, tak jsem asi ztracená,“ přiznává Sára. „Pocta těm, co tady pracovali, já bych to nedala,“ dodává Silvie.

Důl podle učitelky Blanky Gimarenc de Souza navštívily i kvůli inspiraci, aby studentky zjistily více o fungování turistické destinace. „Z hlediska cestovního ruchu je to pro nás velice zajímavé, protože studentky mohou vidět v akci pana průvodce, kdyby se v budoucnu studenti rozhodli dělat podobnou činnost. Pro mě je to velice zajímavé a atraktivní, protože já jsem v břidlicovém dole poprvé,“ říká kantorka.

Chodba ve štole

Ve Flascharově dole návštěvníky čeká 400 metrů důlních chodeb. Je tam si 10 stupňů Celsia a taky úplná tma a ticho. A hlavně podle průvodce Martina Černého úplný klid.

„Návštěvníky čeká nějakých 300 metrů v podzemí, které je vesměs autentické. Čeká je výstavka netopýrů – ať už živých nebo plastových pro děti. Je tady krásné lezní oddělení asi dvacet metrů. Kdo by se bál, může to obejít. Končí to nahoře, kde si můžete potlačit důlní vozík a zjistit, že tlačit půl tuny není pro toho horníka úplně jednoduché,“ popisuje průvodce.

Návštěvníci dolu si mohou zkusit, jak těžké bylo rozhýbat plný vozík břidlice

Správci dolu pro letošní turistickou sezónu chystají novinky. Lidé si tady budou moci posedět. Vzniknou tady 4 nové informační panely, kde bude vidět, jak se břidlice zpracovávala a pokládala.

„Jeden panel bude určitě ukázka kladení ještě starou břidlicí, kterou jsme sundali z jedné stavby, která se bourala. A potom budou ukázky různých tvarovek,“ upřesňuje Alena Zemanová z městského odboru kultury a školství s tím, že panely budou hotové v červenci. Odry plánují slavnostní program včetně ukázkové dílny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.