Přijďte si natočit rozhovor se známou osobností do virtuálního studia Českého rozhlasu

26. květen 2022

Chcete si vyzkoušet práci rozhlasového moderátora? Máte jedinečnou příležitost! V rámci Zlín Film Festivalu jsme pro vás připravili „moderátorskou dílnu“, kde si můžete vyzkoušet natáčení rozhovoru se slavnou osobností.

Od 26. května probíhá ve Zlíně 62. ročník Zlín Film Festivalu a jako každý rok je Český rozhlas jeho nedílnou součástí.  Až do 1. června tak budete moci navštívit stanoviště Českého rozhlasu soustředěné ve dvou koma modulech v parku Komenského.

Tady se také můžete zapojit do soutěže o digitální rádia DAB+. Zájemci tu vyplní odpovědní formulář, losování proběhne 31. května na Koncertu Českého rozhlasu. 

Moderátorem ve virtuálním rozhlasovém studiu

Příležitost vyzkoušet si práci rozhlasového moderátora je denně od 26. května do 1. června v parku Komenského v centru Zlína. Každý všední den od 14 do 17 hodin a o víkendu od 10 do 17 hodin je pro vás připravena moderátorská dílna Českého rozhlasu s Jarkou Barboříkovou.

Nabízíme vám možnost natočit v našem virtuálním rozhlasovém studiu vlastní rozhovor s vybranou osobností. Budou to: Monika Bagárová, Dasha, Jan Čenský, Richard Krajčo, Pokáč, Standa Hložek, Ben & Mateo, Lukefry nebo dokonce Bart Simpson

Ptáte se, jak může být tolik slavných osobností pohromadě k dispozici? Máme na to speciální rozhlasové kouzlo ...

Virtuální studio Českého rozhlasu na Zlín Film Festivalu 2022

Jak natáčení rozhovoru probíhá?

Ukážeme vám, že rozhovor nemusí být natáčen jenom v přímém kontaktu. Hosté totiž fyzicky přítomni nebudou. Každý „moderátor“ dostane seznam otázek, které je možno pokládat, a seznam osobností, které odpovědi na tyto otázky předtočily. Ve speciálním softwaru se pak obě nahrávky smíchají a výsledkem bude „klasický“ rozhovor, který bude vypadat, jak kdyby probíhal živě. Nahrávku rozhovoru pak samozřejmě dostane každý, kdo rozhovor natáčí, k dispozici, aby si mohl poslechnout, jak mu to šlo, a případně se chlubit výsledkem.

Budeme moc rádi, když si naši práci přijdete vyzkoušet. Doufáme, že vás třeba inspirujeme k tomu, abychom se v budoucnu stali kolegy. Doufáme, že si s námi užijete společně strávené chvíle za moderátorskou židlí v našem virtuálním studiu. 

Jak vznikalo virtuální studio Českého rozhlasu?

Začalo to kontaktováním osobností, se kterými jsme se domluvili na vyhovujícím termínu natáčení. S některými jsme se poté ve smluvený čas spojili prostřednictvím počítače nebo mobilních telefonů. Některé jsme naopak zastihli při jiných rozhovorech v Českém rozhlasu.

Díky jejich ochotě jsme s nimi poté natočili krátké rozhovory na předem připravené otázky. Na ty nám každý host odpověděl a my je poté prostříhali a uložili do samostatných stop. Vznikly tak předpřipravené stopy odpovědí, které se následně vloží za moderátorskou otázku.

Záznam audia v PC, studio Českého rozhlasu Zlín
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.