Příběh k filmu Podezření souvisí s tím, že i moje maminka je sestřička, říká scénárista filmu Štěpán Hulík

20. březen 2022

Za scénářem filmové minisérie Podezření stojí český scénárista, rodák z Uherského Hradiště Štěpán Hulík. Přijal pozvání Českého rozhlasu Zlín k rozhovoru.

Scénárista Štěpán Hulík má už na svém tvůrčím kontě například trojdílnou filmovou sérii pro HBO Hořící keř o Janu Palachovi nebo seriál Pustina. Za práci na Hořícím keři získal dvě ocenění Cen české filmové kritiky za nejlepší scénář a objev roku a dále Českého lva za nejlepší scénář.

Filmová minisérie Podezření sleduje příběh sestřičky z maloměsta, která je podezřelá z toho, že zabila jednu ze svých pacientek. Ona tvrdí, že je nevinná, ale vzhledem k tomu, že není oblíbená, mají lidé okolo tendenci jí nevěřit. Víc Štěpán Hulík o ději neprozradil. Prozradil ale, že toto téma souvisí s tím, že i jeho maminka pracovala skoro 40 let jako sestřička. „Od malička jsem s tím prostředím skrz mámu kontakt a myslím, že jsem měl naposloucháno spoustu historek  a detailů,“

Jak hluboce musel proniknout do odborných stránek daného prostředí? To podle svých slov považoval za svou povinnost, protože jinak by příběh nebyl uvěřitelný. Na filmu proto spolupracovalo i několik odborných poradců, profesionálů z pražských nemocnic.

Jak dlouho scénář vznikal? Jak vznikalo obsazení filmu a proč byla nakonec do hlavní role obsazena Klára Melíšková? Proč režíroval film právě Michal Blaško? A jak vzpomíná na svá studia v Uherském Hradišti? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru se Štěpánem Hulíkem.

Spustit audio

Související