Přepadení a střelba v klenotnictví v Uherském Hradišti míří k rozhodnutí. Neudělali jsme to, tvrdí obžalovaní

Dva muži v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Hradební ulici 8. září 2015 před polednem. Zranili dva muže, kteří se je pokusili zadržet.

Rozsudek v případu ozbrojeného přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti padne 6. února. Krajský soud ve Zlíně dnes v kauze dokončil dokazování a hlavní líčení odročil.

Obžalobě z loupeže v klenotnictví ze září 2015 čelí Martin Skalický a Miloš Zezula, v případě prokázáni viny jim hrozí až 12 let vězení. Muži vinu popírají, tvrdí, že v okamžiku přepadení byli úplně jinde. Státní zástupce navrhl pro oba obžalované sedmileté vězení, jejich obhájci naopak žádají zproštění.

Čtyři měsíce od zběsilé jízdy v myší díře v Uherském Hradišti. Řidič je ve vazbě, policie čeká na posudky

Myší díra v Uherském Hradišti

Na začátku července vjel v Uherském Hradišti pětatřicetiletý řidič z Hodonínska do podchodu pod železniční tratí v Husově ulici.

Skalický dnes v závěrečné řeči uvedl, že nic neudělal a na místě loupeže vůbec nebyl. "Nemám zapotřebí nikoho okrádat, mám rodinu, která je finančně zabezpečená. Vydělávám dost peněz, přítelkyně taky. Mám auto, mám dům, nemám co řešit," řekl Skalický.

Spojitost s případem odmítl také Zezula, který mohl mít podle státního zástupce Lea Foltýna motivaci k přepadení klenotnictví kvůli svým dluhům. Zezula však dnes řekl, že exekutoři ani věřitelé na něj nevyvíjeli žádný nátlak směřující k jejich rychlému splacení. "Neměl jsem důvod čin spáchat," uvedl Zezula.

Dva muži v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Hradební ulici 8. září 2015 před polednem. Z místa činu poté ujeli na motocyklu. Ještě předtím však zranili dva muže, kteří se je pokusili zadržet. Jeden z nich utrpěl střelné zranění nohy, druhý měl poraněné oči od střepů z rozbitých dveří prodejny.

Ve zlatnictví a jeho nejbližším okolí kriminalisté identifikovali několik pachových stop Skalického i Zezuly. Jde o jeden ze stěžejních důkazů obžaloby. Zezula už dříve uvedl, že se na místo mohly dostat prostřednictvím kriminalisty, s nímž vede dlouholetý spor o majetek.

Podle Skalického mohly být jeho pachové stopy do klenotnictví přeneseny v rukavicích, které u Zezuly zapomněl. Podle obhájců obou obžalovaných však nemohou pachové stopy ve světle nejnovější judikatury před soudem obstát jako relevantní důkaz.

Lupiči se pokusili společnosti, která prodejnu vlastní, způsobit odcizením šperků škodu přes 1,2 milionu korun. V odnesení věcí z místa činu jim však zabránili zmiňovaní svědci. Desítky tisíc korun činila škoda na zařízení prodejny. Státní zástupce pro oba obžalované žádá kromě nepodmíněných trestů za loupež a poškození cizí věci také povinnost zaplatit odškodné majiteli zlatnictví, zraněným mužům a pojišťovně, a to v celkové výši přesahující 850 000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související