Předvánoční víkend. Pletení vánoček ve Vizovicích i Valmezu, koncert Fleretu i advent ve valašském skanzenu

21. prosinec 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 21. prosince 2018

Nevšední akce ve všední den. Nestárnoucí seskupení muzikantů zlínský Jazzzubs si dovoluje pozvat na tradiční vánoční posezení od 18 hod, Baťův institut.

Sobota, 22. prosince 2018

Dechová hudba Trnkovjanka z Kašavy zve na Vánoční koncert, který se bude konat v kulturním domě ve Fryštáku v sobotu 22.12.2018. Začátek koncertu je v 18 hodin.

V sobotu 22. prosince vystoupí v Domě kultury Vizovice kapela Fleret a Zuzana Šuláková. Vánoční koncert začne v 19:00.

Čtvrtý adventní víkend bude ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm ve znamení předvánočního rozjímání.  Návštěvníci se mohou těšit na lidovou hru o narození Ježíše podle Evangelia sv. Matouše - „Živý betlém“, který se uskuteční v sobotu a neděli 22. a 23. prosince 2018 od 17 hod. V programu se představí tanečníci, zpěváci a muzikanti ze souborů Javořina, Radhošť, Soláň, Žesťový kvintet Josefa Blinky a členové jezdeckého oddílu Valašsko. Slovem bude provázet Zuzana Vašková. Po oba dny bude areál Dřevěného městečka otevřen od 10.00 do 18.00. Současně budou přístupné exteriéry Valašské dědiny a Mlýnské doliny.

Jak se plete vánočka. V rámci výstavy Dobře vypečené vánoce, která je zaměřená na vánočky a recepty na ně, zorganizovali ve Vizovicích malý workshop. Jak se plete vánočka "z šesti" přijde předvést pan Ševeček z Vizovic, pro něhož je pletení čistě mužskou záležitostí. K dispozici bude jeden vánočkový trenažér.

Schlattauerova kavárna ve Valašském Meziříčí se opět provoní čerstvě pečenými vánočkami. K příjemné pohodě zahraje cimbálová muzika Kordulka a nebudou chybět také členové tanečního souboru Kotár ze Vsetína. Jako každý rok, i letos bude vrcholem tohoto společensko-historicko-recesistického večera vyhlášení nejlepšího pleteného vánočního pečiva z kynutého těsta.  Program začíná v 16 hodin.

Neděle, 23. prosince 2018

Vydejte se do Rožnova na Jurkovičovu rozhlednu. Turisté i místní se mohou na Karlův kopec vydat i během vánočních svátků. Jurkovičova rozhledna bude v tyto dny přístupná vždy od 10 do 16 hodin. Otevřeno bude o třetím adventní víkendu, na Silvestra a Nový rok.

autoři: Tomáš Fránek , pes

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.