Před sto lety se narodil básník Josef Suchý. Poslechněte si literární pásmo Průhledný dům

3. březen 2023

Poslechněte si literární pásmo Průhledný dům. K 100. výročí narození básníka a překladatele Josefa Suchého je připravil Vratislav Färber.

Josef Suchý

Josef Suchý se narodil 1. března 1923 v Lesním Jakubově u Náměšti nad Oslavou v rodině rolníka. Maturoval za války na klasickém gymnáziu v Brně a roku 1949 absolvoval češtinu a filozofii na tamní univerzitě.

V roce 1947 publikoval ve Velikonočním almanachu katolicky orientovaných básníků. Debutoval roku 1948 sbírkou Žernov, jejíž náklad byl z velké části zničen. Rok nato byl Suchý zatčen a odsouzen za napomáhání při útěku z republiky. Po třech letech vězení následovala ještě vojenská služba u PTP. Poté pracoval jako soustružník v Brně. Až roku 1968 se stal redaktorem nakladatelství Blok, zde setrval do svého odchodu do důchodu. Zemřel v květnu 2003 v Brně.

Průhledný dům, perla mého snění, v jejím středu zrnko. Bolestivé zrnko, na němž se po léta ukládaly v mnoha vrstvách mé nejčistší myšlenky. Cokoli krásného jsem získal, cokoli krásného jsem ztratil, je k nalezení tam. A temné utrpení zde je zažíháním jasných světel tam.
básník a spisovatel Josef Suchý

Suchého poměrně rozsáhlé básnické dílo, čítající okolo deseti sbírek, bylo zpočátku ovlivněné metafyzickým tíhnutím a vázaným artistním veršem Jana Zahradníčka; později rozvíjeným viděním přírody a inspirací motivy rodného kraje. Osobní zkušeností podmíněné vědomí ohrožení a křehkosti částečně podnítilo analytický ráz tvorby publikované v 60. letech. Vedle úzkostných tónů však sílila touha po vyrovnání a harmonii.

Ve sbírce Ve znamení vah dominuje hledání rovnováhy, poznání, že i utrpení se může stát „perlorodkou“. Silná je u Suchého evokace dětství, význam domova a soubytí s bližními – jako pozemských fundamentů a kotvy. Doplňující a neprotikladná je souběžná dimenze snová, budování světelné stavby „nahoře“, imaginární krajiny upomínající na Čepův „druhý domov“. Vrcholné úsilí zahlédnout nenáhodnost lidského pobytu v souladu s pohybem přírodního dění, snaha budovat víru v nepomíjivost podstatných skutečností se zračí ve vyznavačské lyrizované próze Eliášovo světlo.

Účinkují: Michal Bumbálek a Martin Sláma
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Režie: Radim Nejedlý

Významnou součástí tvorby Josefa Suchého jsou jeho překlady, zejména Rilkova próza, básně Loerkovy, antologie německé, rakouské a lužickosrbské poezie.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.