Před námi je znovu slunečný a horký den s teplotami až 36 stupňů

20. srpen 2012

Začala další vlna veder, na některých místech dnes čekají dokonce vůbec nejteplejší den tohoto léta. Výjimečně je ale na jihu Moravy menší horko než v jiných částech republiky.

Včera padaly v Čechách teplotní rekordy, na jihu Moravy ale odolaly. V Jihomoravském kraji bylo v neděli nejtepleji ve Strážnici, kde meteorologové naměřili 33,1 stupně Celsia. Rekord z roku 2000 je ale ještě o tři stupně vyšší.

Počasí může nicméně i tak lidem na jihu Moravy komplikovat život. Kvůli suchu varovali meteorologové před rizikem vzniku požárů, vysoké teploty jsou rovněž velkým náporem na lidský organismus.

Počasí může potrápit hlavně seniory

Meteorologové doporučují vyvarovat se v těchto dnech zvýšené psychické zátěže a vykonávat pouze lehké, nezbytně nutné práce a bedlivě sledovat aktuální zdravotní stav.

„Pozor by si měli dát hlavně osoby s kardiovaskulárními chorobami, jedinci s nemocemi dýchacího ústrojí a starší lidé,“ upřesnili varování meteorologové.

Nejvyšší odpolední teploty dnes mají vystoupit na 32 až 36 stupňů. Příliv teplého vzduchu od jihozápadu dnes bude vrcholit; v dalších dnech mají teploty klesnout, ale pouze o několik stupňů.

Hasiči anebo silničáři před horkem neutečou

Horké dny jsou velkou zátěží pro všechny, kteří se před vedrem nemohou schovat kvůli své profesi. Své o tom ví silničáři, zedníci, řidiči autobusů nebo policisté.

Vysoké teploty komplikují práci i hasičům. Plná hasičská výstroj váží dvacet kilogramů a v létě je stejná jako v zimě. „Při zásazích proto musí více pít a být častěji střídáni,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

autoři: hon , Gabriela Grmolcová , gaj
Spustit audio