Postrachem sadařů i zahrádkářů jsou letos mšice, zvládnou zničit i celou úrodu

27. červen 2022 10:25

Především menším pěstitelům letos výrazně uškodily přemnožené mšice. Díky teplé zimě a vlhkému jaru je jich více, než v jiných letech.

Zkroucené listy a opadané plody. To mají na svědomí mšice. Letos je jich více než v jiných letech a především menší pěstitelé můžou přijít i o celou úrodu. Savý hmyz napadá hlavně meruňky, ale nepohrdne ani švestkami nebo jabloněmi.

Komplikací je hlavně u ekologických farem nedostatek použitelných ochranných přípravků. Tam je povolený jenom jeden přípravek.

Co je příčinou letošní invaze mšic, to vysvětluje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík: „Je to v podstatě průběh zimy, protože mšice je samozřejmě škůdce, který přezimuje ve formě vajíček někde na borce kmenů nebo na větvích. A pokud máme teplé zimy a my za sebou máme tu letošní teplou zimu, tak nedojde k přirozené regulaci a potom samozřejmě na jaře je jejich invaze větší.“  

Jak potvrdili například majitelé zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku, letošní přemnožení mšic se odrazilo i v obrovském zájmu zahrádkářů o nákup insekticidů.

Spustit audio

Související