Poslední testy lávky v Kroměříži odhalily zrezivělá lana. Most bude uzavřený ještě několik měsíců

13. duben 2018 10:15

Kroměřížská lávka pro pěší přes řeku Moravu vyžaduje opravu. Prokázal to nejnovější průzkum odborníků z brněnského Vysokého učení technického.

Lávka bude muset být pro veřejnost ještě několik měsíců uzavřená. Mění se tak původní plány, podle kterých mohl k otevření lávky dojít už v květnu.

Poslední průzkum totiž objevil tři až čtyři místa, která v době výstavby nezaplnili betonem. Lana v nich jsou zrezivělá a potřebují výměnu. „Rozhodně ale nebezpečí zřícení lávky nehrozí,“ řekl Ladislav Klusáček z Ústavu betonových a zděných konstrukcí.

Experti zjišťují, zda je kroměřížská lávka bezpečná. Lidem uzavřený most komplikuje život

Experti zkoumají kroměřížskou lávku

Betonovou lávku přes řeku Moravu v Kroměříži začali zkoumat brněnští vědci.

Město lávku pro pěší preventivně uzavřelo loni v prosinci. Má stejnou konstrukci jako most, který se zřítil v pražské Tróji.

Lávka byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů. Odolala při velkých povodních v roce 1997, kdy pouze přišla o zábradlí, které bylo tehdy odstraněno, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Po záplavách bylo zábradlí instalováno zpět a lávka byla pečlivě zkontrolována. Bez poškození přežila i povodně v letech 2006 a 2010.

autor: pes

Související