Policie obvinila starostu Kroměříže. Ten mluví o politické odplatě

23. září 2019 13:09

Obvinění padlo v souvislosti se zakázkou na právní služby

Policie obvinila nezávislého starostu Kroměříže Jaroslava Němce kvůli zakázce na právní služby.

Stalo se tak po roce vyšetřování okolnosti uzavření akcionářské dohody mezi společností Vodovody a kanalizace Kroměříž a městem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v minulosti potvrdil, že při uzavírání smluv radnice nepochybila.

Podle starosty nebylo nutné zakázku vypisovat. „Beru to jako politickou odplatu za to, že jsem vystoupil z hnutí ANO a pak vyhrál volby jako nezávislý,“ uvedl Němec.

Zástupci hnutí ANO v Kroměříži ale obvinění starosty odmítli. „Vyzýváme pana starostu, aby trestní oznámení ani jednání policie s hnutím ANO nespojoval, když si rozhodně s nikým účty nevyřizujeme a nemáme žádnou možnost k tomu jakkoliv využívat policii,“ uvedl v prohlášení zástupci ANO.

Piráti, kteří jsou v koalici, tvrdí, že budou ctít presumpci neviny. „Věděli jsme, do čeho jdeme a jaký tlak po volbách hnutí ANO na jejich bývalého člena kvůli této dohodě vyvolá. Šli jsme do voleb věci měnit k lepšímu a mnoho z našeho programu bylo již splněno a jdeme dál. To se aktuální situací nemění, jsme však připraveni v případě, že dojde ke změně okolností v souladu s naší povolební strategií svolat koaliční jednání a danou situaci řešit,“ komentoval situaci pirátský místostarosta Vratislav Krejčíř.

Akcionářská dohoda ve VaK byla uzavřena na podzim roku 2016 mezi Kroměříží, městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice. Podnět k ÚOHS i trestní oznámení na policii byly tedy podány až zhruba po dvou letech, a to těsně před loňskými volbami.

Kroměřížská okresní státní zástupkyně Jana Kranzová ČTK sdělila, že kvůli neveřejnosti přípravného řízení nelze uvést informace umožňující zjištění totožnosti osoby, proti níž se trestní řízení vede. Potvrdila ale, že jeden z jejích kolegů dozoruje přípravné řízení, které vede policie pro zločiny zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku, za které hrozí v případě prokázání viny tři až deset let vězení. "Trestní řízení se týká okolností uzavírání smluv o poskytování právních služeb," uvedla Kranzová.

Němce podpořilo vedení města. "Uzavření akcionářské dohody ve VaK považujeme za správný krok, který občanům přinesl prospěch," uvedli místostarostové Daniela Hebnarová (ODS), Vít Peštuka (za Zdravé Kroměřížsko), Karel Holík (ČSSD) a Vratislav Krejčíř (Piráti).

Podle advokátky Jany Zwyrtek Hamplové, která město ve věci zastupuje, ze všech materiálů vyžádaných policií vyplývá, že akcionářská dohoda byla uzavřena v souladu se zákonem. "Na mne to působí tak, že starosta Němec s právníky, které najal, a kteří odvedli velmi dobrou práci, zkřížil někomu privatizační plány s vodou," řekla ČTK před nedávnem advokátka. Trestný čin se podle ní nestal.

V Kroměříži se po loňských komunálních volbách domluvilo na koalici vítězné hnutí Nezávislí spolu se třemi zastupiteli za Zdravé Kroměřížsko, dále s ODS a nezávislými osobnostmi, s Piráty a ČSSD. V sedmadvacetičlenném sboru mají dohromady 16 křesel. V opozici je hnutí ANO, uskupení KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí, dále KSČM a také poslední zastupitel Zdravého Kroměřížska a jeho volební lídr Richard Kreml.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související