Pokuty za špatné parkování sdílených koloběžek ve Zlíně budou až od jara

27. říjen 2021 14:10

Během listopadu zmizí z ulic Zlína sdílené koloběžky. Na jaře by se měly znovu objevit s novým systémem parkování a pokut, který by měl odstranit problém jejich volného odstavování na nevhodných místech.

Magistrát města Zlína se stále nedohodl s firmou provozující sdílené koloběžky na parkovacích místech. Jednání se zástupci Zlína přitom firma Eaglescoots, která službu provozuje, vede už od července. Městu se totiž nelíbí možnost zaparkovat koloběžky kdekoliv. Na povinných parkovacích místech se ale stále obě strany nedohodly. 

Černomodré koloběžky firmy Eaglescoots mohou využívat lidé v ulicích Zlína už od léta. Často ale parkují uprostřed chodníků, před vchodem do obchodu nebo těsně u silnice, kde ohrožují projíždějící auta. Město sice firmu upozornilo na špatné parkování už v létě, situace se ale stále nezlepšila.

Město řeší s provozovatelem seznam parkovacích míst, podle primátora Zlína Jiřího Korce z hnutí ANO je ale proces schvalování parkovišť bohužel zdlouhavý. U jednotlivých parkovacích míst se totiž posuzuje řada parametrů - tedy jestli neohrožují chodce, nebrání průchodu nebo ve vjezdu a podobně. Přitom podobná služba funguje ve Zlíně poměrně bezproblémově už delší dobu u sdílených kol, kde jsou parkovací místa ve většině případů vhodně umístěná.

Aktuální problémy nyní ustanou, protože sdílené koloběžky nefungují celoročně. Provozovatel je v průběhu listopadu plánuje odvézt a opět přivézt až na jaře. Do té doby by měl být vyřešen a schválen jak seznam parkovacích míst, tak pokuty za špatné parkování.

Parkovací místa budou označena v používané aplikaci, za špatně zaparkované koloběžky by měla být jejich řidičům stržena vyšší částka za jízdu.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související