Pohanka s valašskou klobásou

S dopoledním receptem se vydáme na Valašsko, kde můžete vylézt na vrch Makyta, objevit Pulčínské skály, obdivovat výhled z rozhledny Čubův kopec nebo zajít do Valašského muzea v přírodě.

Připravte si jednu krajovou dobrotu, která vás zasytí a dodá vašim nohám sílu na pořádný výšlap.

Potřebovat budete:

  • 1 hrnek celozrnné pohanky
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • 1 větší cibuli
  • 1 polévkovou lžíci sádla
  • 10 dkg špeku nebo slaniny
  • 1 větší klobásu
  • hlávku česneku
  • majoránku
  • kysané zelí
  • pórek na ozdobu

Postup:

  1. Pohanku uvaříme stejným způsobem jako rýži, musí být sypká, ne rozvařená.
  2. Mezitím osmahneme na sádle špek nakrájený na kostičky, klobásu a cibuli na kolečka, smažíme tak dlouho, dokud nezezlátnou.
  3. Ke konci přidáme utřené stroužky česneku a majoránku.
  4. Touto směsí promícháme pohanku.
  5. Na talíři zdobíme kolečky pórku a podáváme se syrovým kysaným zelím.

Větším jedlíkům můžeme přidat plátek vařené uzené krkovičky.

Související

  • Šulánky s mákem

    Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!

  • Tradiční lokše

    Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.

  • Škvarková bábovka

    Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.