Šulánky s mákem

Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!

Připravte si:

  • 1 kg brambor
  • 200 g sádla (nebo másla)
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 150 g máku

Postup:

  1. Oloupané nakrájené brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka.
  2. Vodu zpola sceďte, obrácenou vařečkou udělejte v bramborách několik důlků, zasypte je hrubou moukou a pod poklicí nechte ještě deset minut pařit.
  3. Pak brambory rozšťouchejte a vypracujte hladké těsto.
  4. Z něj vykrajujte lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
  5. Vaříme krátce v osolené vodě než škubánky vyplavou na povrch.
  6. Jednotlivé porce posypejte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte rozehřátým sádlem.

Zkusit můžete i škubánky naslano: lžící vykrájené škubánky rozmáčkněte na placičky a osmažte je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podávejte salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.

Související

  • Sváteční švestková omáčka

    Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.

  • Cheesecake s melounovým přelivem

    Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem!

  • Domácí müsli

    Tento týden připravujeme v Apetýtu svačinky pro všechny školou povinné. Zkoušeli jste už domácí müsli? Následující recept vás přesvědčí, že na tom není nic těžkého.