Podřízená plnila pokyny falešného šéfa. Firma z Uherského Hradiště přišla o tři čtvrtě milionu

5. únor 2020 13:31

Uherskohradišťští kriminalisté se od pondělí zabývají podvodným jednáním neznámého pachatele, který z firmy získal sedm set šedesát tisíc korun.

V polovině ledna poslal podvodník vydávající se za jednatele společnosti obchodní manažerce firmy e-mail s dotazem na jejich bankovní zůstatek. „Poté, co mu odpověděla, jí zaslal pokyn k platbě ve výši přes osmnáct tisíc euro. Vzhledem k tomu, že v minulosti již několikrát takto manažerka s šéfem, který byl na zahraniční cestě, platby prováděla, požadované peníze odeslala,“ popsala mluvčí uherskohradišťské policie Simona Kyšnerová.

Čtěte také

O týden později poslal falešný šéf stejným způsobem pokyn k platbě znova. Žena tak odeslala dvanáct tisíc euro. Také toto pondělí manažerka obdržela obdobný e-mail. „Znění dotazu jí však úplně nedávalo smysl a tak šéfovi, který byl již v České republice, zavolala. On však o žádných platbách nevěděl. Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu podvod. Po dopadení mu hrozí až osmileté vězení,“ doplnila mluvčí.

Na Uherskohradišťsku se však nejedná o ojedinělý případ. „Již v minulosti se kriminalisté s obdobnými skutky setkali. Apelujeme proto na firmy, aby své transakce řádně prověřovaly a nestaly se tak terčem podvodníků,“ upozornila Kyšnerová

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související