Podívejte se. Rybníky v kroměřížské Podzámecké zahradě se vrací do své bývalé krásy

6. červen 2020 08:47

Na Dlouhý rybník by se v příštích letech také měly vrátit výletní lodičky

Do Dlouhého rybníka v Podzámecké zahradě v Kroměříži, která je zapsána na seznamu památek UNESCO, se vrátila voda.

Kvůli odtěžení sedimentů a opevňování břehů byl rybník od loňska vypuštěný. V zahradě se pracuje také na zvelebení Chotkova a Divokého rybníka a vodních kanálů, které jsou nyní kvůli tomu bez vody. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma.

"Základní operací je odbahnění rybníků, obnovení dna, nové vyspádování, obnovuje se středová strouha, kterou potom při vypouštění odtéká voda. A asi nejnáročnější a nejvíce viditelnou operací je opevňování břehů. Provádí se lomovým kamenem. Je to rovnanina, která zabezpečí to, aby se nevymílaly a neerodovaly břehy na, věříme, další desítky, doufám, že i stovky let dopředu," uvedl Krčma.

Zatímco v případě Divokého rybníka začaly práce teprve před několika týdny, u Chotkova rybníka se blíží k závěru. Brzy by tedy i v něm měla být znovu voda. Součástí prací je také obnova veškerých ovládacích prvků rybníků, například požeráků nebo stavidel. Novinkou budou mola, na některá z nich budou mít návštěvníci zahrady přístup.

Na Dlouhý rybník by se v příštích letech také měly vrátit výletní lodičky. Řemeslníci opevňují i břehy vodních kanálů, namísto kamene k tomu ale využívají dubové dřevo, čímž respektují historické postupy. "Je to návrat k původnímu stavu" řekl Krčma.

Práce na obnově vodního systému zahrady za 32,5 milionu korun se dělají za provozu.

zdroj: ČTK

Související