Poctivý ruský boršč

Boršč je polévka pocházející z Ruska a Ukrajiny, výživná a zdravá načervenalá dobrota z masa, hlávkového zelí a další zeleniny, mírně zhuštění a kořeněná, zjemněná kysanou smetanou.

Ve verzi Kyjevský boršč se přidá uvařená bílá fazole, nastrouhaná jablka a skopové maso. Známý je i Polský boršč, kam se dá navíc celer, pórek, maso z hovězích žeber a klobáska.

Pojďme se vrátit k tradičnímu receptu podle Jaroslava Balaštíka a jeho knihy Zelí, zelenina jako lék.

Budete potřebovat (na 10 porcí):

  • 400 g hovězího masa
  • 150 g vepřového masa
  • 350 g nakrájeného hlávkového zelí
  • 300 g oloupané kořenové zeleniny
  • 200 g oloupaných brambor
  • 300 g červené řepy
  • 100 g tuku
  • 120 g nakrájené cibule
  • 60 g hladké mouky
  • 10 g červené sladké papriky
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 1/4 l kysané smetany
  • 40 g soli
  • 3 bobkové listy
  • 10 zrn pepře a nového koření
  • 4 stroužky česneku
  • sekanou petržel

Postup:

  1. Hovězí a vepřové maso zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření, uvaříme do měkka a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Ve scezeném vývaru s přidanou vodou uvaříme zelí, nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
  3. Červenou řepu uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na plátky.
  4. Zasmažíme na omastku cibuli, přidáme mouku, papriku a zásmažku povaříme ve vývaru.
  5. Všechny připravené složky smícháme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek a uvedeme do varu.
  6. Nakonec ochutíme smetanou a sekanou petrželkou.

Související

  • Česnečka s knedlíčky

    Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.

  • Polévka z ředkvičkové natě

    Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.

  • Zapékaná cibulačka

    Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“.