Česnečka s knedlíčky

Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.

A přidáme ještě jednu radu: pokud vaříte hovězí maso na polévku, můžete přidat do vody půl lžičky octa, jeho chuť ve vývaru nepoznáte, maso rychleji změkne. Pokud chcete, aby polévka měla krásnou zlatavou barvu, stačí když v ní povaříte rozpůlenou a na řezu mírně osmahnutou cibuli.

Budete potřebovat:

  • česnek
  • sůl
  • majoránku
  • drcený kmín
  • polévkové koření
  • pepř
  • sádlo
  • 2 vejce

Na čtyři porce knedlíčků:

  • silnější plátek slaniny
  • 1 žemli
  • 1 vejce
  • 1 lžičku másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 brambory uvařené ve slupce
  • hrubá mouka

Postup:

  1. Česnek prolisujeme a zlehka orestujeme na sádle, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a polévku zavaříme.
  2. Do vroucí vody vlijeme rozkvedlaná vejce, necháme srazit a přidáme rozemnutou majoránku, pepř, sůl a polévkové koření.
  3. Při přípravě knedlíčků postupujeme následovně: na pánvi rozpustíme kostičky slaniny, přisypeme kostičky žemle, opečeme a necháme vychladnout.
  4. Máslo utřeme se solí, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhané vařené brambory, žemli se slaninou a vejce.
  5. Hmotu promícháme a zahustíme moukou.
  6. Tvoříme malé knedlíčky, která vaříme asi 6 minut v osolené vodě.
  7. Vložíme do polévky a pustíme se do jídla.

Související

  • Polévka z pečených paprik

    V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.

  • Polévka z ředkvičkové natě

    Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.

  • Zapékaná cibulačka

    Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“.